Lăudăroșenia l-a dus pe milionarul ardelean Călin Donca după gratii! S-a lăudat cu averea lui, iar procurorii l-au prins


Milionarul Călin Donca, extrem de prezent în mediul online sau la emisiunile tv, unde se promova drept un milionar crescut prin propriile forțe, a fost reținut alături de soție, contabilă și o prietenă, pentru constituire de grup infracțional organizat. 

Trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre, au fost arestați pentru 30 de zile, iar soția lui Donca a fost eliberată pentru a avea grijă de cei cinci copii. Procurorii au fost alertați de modul în care se lăuda Donca, oriunde apuca, cu averea lui obținută într-un timp scurt și parcă din nimic.

Gruparea lui Donca este acuzată de constituire de grup infracțional organizat; evaziune fiscală de 4 milioane de lei; delapidare cu consecințe deosebit de grave - 1,6 milioane de lei; înșelăciune (Donca a creat o monedă virtuală) cu consecințe deosebit de grave - 700 de mii de dolari.

Practic, Donca ar fi înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea unor societăți, urmărind micșorarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit și mărirea cuantumului TVA deductibile. Prejudiciul: peste 4 milioane de lei.

În plus, el a transferat folosind documente fictive peste 8 milioane de lei unor firme pe care tot el le controlează, dar care sunt în Dubai.

Donca a fondat și o cryptomonedă, pe care a promova intens în mediul online și promitea câștiguri de 100 de ori față de suma investită. Când a considerat că produsul a crescut destul, le-a vândut naivilor monede virtuale în valoare de 700.000 de euro, mai precis din cele 200 de milioane de tokens disponibile, 2 milioane de unități.

Călin Donca și-a cumpărat cu sumele obținute, mai precis 340.000 de euro, câteva mașini de lux, care au fost confiscate de procurori. Folosirea de mașini de lux pentru a epata în social media este un tertip folosit intens, de cei care vând vise naivilor. După percheziții, procurorii au confiscat trei autoturisme: un McLaren și 2 BMW-uri. Acestea nu valorau nicidecum 2 milioane de euro, așa cum se lăuda Donca pe YouTube sau Facebook, ci 340.000 de euro.

Procurorii vor trebui să găsească soluții pentru a recupera banii delapidați, pentru că aceștia au fost folosiți pentru cupărarea de terenuri în țări exotice, bijuterii și ceasuri.

donca-653x375.png

Foto: Călin Donca s-a dat mare cu un ceas de 200.000 de euro la emisiunea ”Chefi la cuțite”

Comentarii Facebook