Ce posta milionarul Călin Donca, înainte de a fi ridicat de DNA: ”Dacă faci o școală sa devii milionar, o faci degeaba”


Milionarul brașovean Călin Donca, arestat de DNA sub acuzațiile de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional împreună cu soția sa și alte două persoane, a postat înainte de a fi reținut un clip în care spunea că ”dacă faci o școală să ajungi milionar, o faci degeaba”.

Donca a devenit o figură în mediul online din România, fiind prezent și la emisiuni tv, unde vorbea despre averea fabuloasă pe care a adunat-o aproape peste noapte. Procurorii anticorupție au observat lăudăroșenia antreprenorului și au început să caute în datele fiscale. Așa au observat cum se mută sume imense din România, spre firme pe care tot Donca le deținea în Dubai. 

Călin Donca și soția lui promovau intens stilul de viață luxos, iar el le oferea sfaturi de viață tinerilor care doreau să fie milionari, pozând drept exemplu de ”om ajuns prin propriile forțe”. 

Ce îl acuză procurorii DNA pe Călin Donca

Procurorii au reținut patru persoane, pe Călin Donca, pe soția acestuia, Orianda Donca, pe Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre, contabila și o prietenă. Trei dintre aceștia au fost și arestați pentru 30 de zile, dar soția lui Donca a fost eliberată pentru a avea grijă de cei cinci copii. Procurorii au fost alertați de modul în care se lăuda Donca, oriunde apuca, cu averea lui obținută într-un timp scurt și parcă din nimic.

Gruparea lui Donca este acuzată de constituire de grup infracțional organizat; evaziune fiscală de 4 milioane de lei; delapidare cu consecințe deosebit de grave - 1,6 milioane de lei; înșelăciune (Donca a creat o monedă virtuală) cu consecințe deosebit de grave - 700 de mii de dolari.

Practic, Donca ar fi înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea unor societăți, urmărind micșorarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit și mărirea cuantumului TVA deductibile. Prejudiciul: peste 4 milioane de lei.

În plus, el a transferat folosind documente fictive peste 8 milioane de lei unor firme pe care tot el le controlează, dar care sunt în Dubai.

Donca a fondat și o cryptomonedă, pe care a promova intens în mediul online și promitea câștiguri de 100 de ori față de suma investită. Când a considerat că produsul a crescut destul, le-a vândut naivilor monede virtuale în valoare de 700.000 de euro, mai precis din cele 200 de milioane de tokens disponibile, 2 milioane de unități.

Călin Donca și-a cumpărat cu sumele obținute, mai precis 340.000 de euro, câteva mașini de lux, care au fost confiscate de procurori. Folosirea de mașini de lux pentru a epata în social media este un tertip folosit intens, de cei care vând vise naivilor. După percheziții, procurorii au confiscat trei autoturisme: un McLaren și 2 BMW-uri. Acestea nu valorau nicidecum 2 milioane de euro, așa cum se lăuda Donca pe YouTube sau Facebook, ci 340.000 de euro.

Procurorii vor trebui să găsească soluții pentru a recupera banii delapidați, pentru că aceștia au fost folosiți pentru cupărarea de terenuri în țări exotice, bijuterii și ceasuri.

Criptomoneda lansată de Donca se numește Solix și era intens promovată pe rețelele de socializare pentru a atrage investitori.

Înainte de a fi arestat, Călin Donca le spunea tinerilor că fac școală degeaba, dacă cred că vor deveni milionari 

Donca posta cu 21 de ore înainte de a fi reținut un video motivațional, în care li se adresa tinerilor: ”Dacă faci o școală să ajungi milionar, o faci degeaba. Școala trebuie să îți dea o bază, să îți dea o pornire. Trebuie să o faci pentru că nu este grea, iar cei care spun că vor să se lase de liceu ca să înceapă business-ul sunt începători, ca să nu zic mai mult pentru că ei nu înțeleg nici măcar că liceul este o banalitate față de a fi antreprenor”.

Soții Donca au surprins și la emisiunea ”Chefi la cuțite”, unde au vorbit despre viața lor de lux. ”Suntem părinții a 5 copii. Soția se ocupă în întregime de micuții noștri pentru că am decis să-i creștem noi. I-am scos de la școală. Am considerat că este mai bine să-i educăm noi după gândirea noastră. Ei primesc anumite task-uri, iar dacă și le îndeplinesc primesc 100 de lei sau 50 de lei”, a mărturisit Călin Donca în emisiunea TV.

Ce mai contează că a pus șofran aici de 1.000 de euro, când la mână are ceas de 200.000 de euro?!”, a fost replica pe care a oferit-o chef Florin Dumitrescu, după ce Călin Donca s-a prezentat la emisiune cu un ceas Richard Mille, de aproape un sfert de milion de euro. 

Ei bine, procurorii au urmărit intens prezența cuplului Donca din social media, iar de acolo rapid au verificat conturile. Rezultatul a fost că Donca și-a devalizat firmele și a mutat banii în Dubai, cumpărând proprietăți. Acum mai trebuie și recuperat prejudiciul, ceea ce va fi extrem de dificil.

Comentarii Facebook