Consiliul Județean Harghita cere din nou, în instanță, Cheile Bicazului


După Babe și Sfinx, un nou simbol național este revendicat în instanță: județul Harghita vrea să ia Cheile Bicazului de la Neamț.

Cheile Bicazului, aflate pe teritoriul județului Neamț, sunt cerute, din nou, în instanță de Consiliul Județean Harghita, în acest sens fiind deschis un proces la Tribunalul Harghita. Prefectul județului Neamț, Adrian-Vasile Niță, a declarat că instituția pe care o conduce a primit o citație, în calitate de pârâtă, într-un dosar în care se solicită anularea procesului verbal de delimitare a traseului de hotar administrativ pe porțiunea comuna Gheorgheni - Tulgheș - Bicaz, scrie Agerpres. 

În fapt, este vorba despre același proces verbal de delimitare care a făcut obiectul dosarului nr.1417/105/2011 și asupra căruia Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv, prin decizia nr.454/27.06.2020, în sensul respingerii cererii de anulare a respectivului act", a declarat prefectul Adrian-Vasile Niță. 

Prefectul de Neamț a adăugat că, prin cererea formulată de către Consiliul Județean Harghita, nu sunt invocate motive noi, față de acțiunea anterioară, care să justifice promovarea unei alte cereri cu același obiect. 

Practic se reiterează faptul că, prin menținerea actului administrativ contestat a fost "rectificată" suprafața celor două județe - Neamț și Harghita - cu o întindere de aproximativ 700 hectare, în defavoarea municipiului Gheorgheni", a mai spus prefectul Adrian-Vasile Niță. 

Inițial, prin sentința din 12 iunie 2019, pronunțată de Tribunalul Prahova - Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal, a fost stabilită o nouă linie de hotar dintre teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni - județul Harghita și teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei - județul Neamț. Astfel, județul Neamț a pierdut circa 5.000 de hectare din comuna Bicaz Chei, respectiv Cheile Bicazului. Sentința a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploiești iar în 2020, judecătorii au dat câștig de cauză județului Neamț. Autoritățile din Harghita au deschis un nou proces în care au solicitat contestația prin anulare dar, pe 13 ianuarie 2021, Curtea de Apel Ploiești a respins această cerere. Acum, CJ Harghita a făcut o nouă acțiune în instanță având același obiect ca cel pe care Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat, definitiv, în 2021. 

Un proces similar a avut loc între județele Prahova și Dâmbovița, ambele revendicând monumentele Sfinxul și Babele din masivul Bucegi. Procesul dintre cele două judeţe a început în urmă cu mai mulţi ani şi a trecut prin mai multe instanţe. Instanța a decis definitiv în favoarea județului Dâmboviţa.

Comentarii Facebook