DIICOT lovește o rețea periculoasă activă și la Cluj: 7 milioane de lei „evaporați” prin metode ingenioase. Cum acționau membrii rețelei VIDEO


Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), alături de ofițeri ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat astăzi, 15 mai 2025, 32 de percheziții domiciliare în București și în județele Călărași, Ialomița, Argeș, Galați, Bacău și Cluj.

Acțiunea vizează un grup infracțional organizat suspectat de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și tăinuire.

Potrivit DIICOT, rețeaua s-a constituit în august 2022 și ar fi funcționat până în martie 2023  în scopul delapidării unor cantități semnificative de îngrășăminte și pesticide din patrimoniul unei societăți comerciale. 

Un membru al grupului, în calitate de angajat al societății comerciale, este acuzat că a generat comenzi fictive în numele unor clienți reali, dar fără știrea acestora. Aceste comenzi au fost mai apoi confirmate  de compartimentul financiar-contabil al persoanei vătămate. Mărfurile au fost ridicate de șoferi care, la indicația celorlalți membri ai grupării, le-ar fi livrat către firme agricole complice.

Pentru a crea aparența unui circuit legal, administratorii societăților care preluau marfa ar fi înregistrat facturi cu date nereale în contabilitate. Produsele erau apoi revândute la circa 50 % sub prețul de piață, spun anchetatorii.

Prejudiciul estimat se ridică la 7.266.586,81 lei. În urma perchezițiilor, 17 persoane vor fi aduse la sediul DIICOT-Structura Centrală, pentru audieri. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate din București, Pitești, Bacău, Galați și Cluj-Napoca, precum și al Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Călărași și Ialomița, cu suport din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

DIICOT subliniază că, pe parcursul procedurilor penale, toți suspecții beneficiază de drepturile și garanțiile prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Comentarii Facebook