Răsturnare de situație! Simona Halep ar putea primi o despăgubire imensă de la WTA, în scandalul de dopaj


Simona Halep așteaptă să afle dacă suplimentele pe care le-a luat sunt contaminate, caz în care ar putea primit o despăgubire mare de la WTA.

WTA (Women's Tennis Association), care guvernează turneele de tenis pentru femei, a semnat un contract extins de sponsorizare cu compania americană lider global în producția de vitamine și suplimente Health Sciences, acord extins apoi la fiecare 5, respectiv 3 ani. Astfel, Simona Halep a utilizat suplimente nutritive recomandate de un contract semnat de WTA, produse certificate că nu conțin substanțe listate și selectate ca dopante de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA). Fostul lider WTA poate primi o despăgubire de un milion de euro dacă se va dovedi că suplimentele nutritive folosite au fost contaminate, scrie ProSport.

Simona Halep apare chiar în fotografia prin care compania americană listată la Bursa de la New York oferă un program de garantare pentru sportivii sponsorizați așa cum au fost, din postura de brand ambassadors, Caroline Wozniacki, Madison Keys, Monica Puig, Sloane Stephens, Samantha Stosur, Zheng Jie sau Zhang Shuai. Conform unui acord care stipulează că, în cazul în care un atlet este depistat pozitiv cu o substanță interzisă (inclusă în reglementările Agenției Mondiale Anti-Doping) ca urmare a consumului de produse furnizate de compania americană, acesta va primi despăgubiri de până la două ori câștigurile sale anuale curente până la un milion de dolari!

Vitaminele, mineralele și antioxidanți furnizate în programul creat special pentru jucătoarele de tenis sunt curate. Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a garanta complet siguranța și / sau puritatea oricăror produse și nicio resursă nu vă poate proteja complet”, este mesajul prin care compania americană nu exclude o eventuală contaminare a suplimentelor  în cazul Simonei Halep.

Sportiva va scăpa cu greu de sancțiuni, pentru că e responsabilitatea ei ce suplimente consumă

Simona Halep este suspendată și va avea dificultate în tentativa de a scăpa de acuzațiile de dopaj. 

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) i-a avertizat pe jucători că dacă iau suplimente nutritive, o fac pe riscul lor.

Ei bine tocmai acest lucru ar vrea Halep să îl motiveze, că nu a luat substanța interzisă voit. 

Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise”, a anunțat Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, citată de ProSport.

Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre metaboliții sau markerii prezenți în probele lor. În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping! Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping”, a mai precizat ITIA.

Simona Halep va avea mari dificultăți în a convinge comisia care va analiza cazul ei să anuleze suspendarea. Cel mai probabil suspendarea ei va fi de cel puțin 12 luni.

Ea a fost depistată cu substanţa roxadustat în luna octombrie 2022. Dacă decizia va fi menținută, fostul număr unu mondial va rata tot anul 2023.

Comentarii Facebook