Miercuri 21 Februarie

La mulți ani U Cluj! Acum 104 ani se năștea o idee la inițiativa doctorului Iuliu Hațieganu


Universitatea Cluj a împlinit 104 de existență, clubul fiind fondat în 23 noiembrie 1919.

Presa clujeană venea cu următorul îndemn: ”Cu căldură patriotică la fieștecare tânar universitar român să-și țină de o sfânta datornița de a se înscrie în listele sportive care se află la Secretariatul Universității”.

În urmă cu 104 de ani, într-un oraș cuprins de entuziasmul și optimismul spritelor tinere, la inițiativa doctorului Iuliu Hațieganu s-a născut un nou Ideal. Din lupta perseverentă și dârză a părinților Simbolului, la Cluj, se scria prima filă din povestea Universității.

Timpul și-a pus amprenta cu războaie și epoci întunecate, însă echipa „studenților” a crescut și a înrădăcinat în inima orașului de sub Feleac o idee ce se regăsește în sufletele tuturor celor care se mândresc cu faptul că iubesc echipa a cărui simbol este vocala ”U”.

Datorită vouă, acest spirit este mai viu ca oricând și continuă să stârnească emoție și entuziasm. 

Este ziua ta, a celui care ai fost alături de Simbol în clipe de fericire, dar și în momente de tristețe”, precizează clubul U Cluj.

Povestea Universității Cluj arată că istoria unei echipe de fotbal o scriu suporterii

De-a lungul timpului, „U" nu doar că n-a fost printre protagonistele fotbalului românesc, dar a trăit mai mereu pe muchie de cuțit, măcinată de probleme financiare și perioade împărțite între prima și a doua ligă a țării. Ba chiar și într-a treia, unde studenții au petrecut un sezon, la începutul anilor 2000. De fiecare dată, însă, „U" a supraviețuit datorită suporterilor Șepcilor Roșii care au refuzat să lase simbolul să moară. 

Povestea „U” începe în anul 1919, când Societatea academica a studentilor români "Petru Maior" din Budapesta si-a mutat sediul la Cluj, odata cu ea venind aici si organizatia ei sportiva, care "avea acum toate posibilitatile sa se organizeze temeinic, devenind un suprem for de îndrumare sportiva si nu numai a studentimii" (ziarul "Patria").

Afluenta mare a tineretului dornic de a urma studiile la Cluj a impus rezolvarea multor probleme privind viata universitara. Astfel, s-a hotarât înfiintarea la Cluj a unei "Cetati universitare", pentru care Consiliul Dirigent a alocat suma de 50 de milioane de lei. În cadrul "Cetatii universitare" a fost proiectat pentru prima oara în istoria învatamântului românesc si un Institut de Educatie Fizica. Odata cu venirea toamnei si apropierea zilei de 3 noiembrie, când urmau sa se deschida cursurile Universitatii, în presa clujeana a aparut apelul generalului Silviu de Herbay (21 octombrie), cu urmatorul text: "Educatia fizica a tinerimii noastre este foarte neglijata (...). Apelam deci cu caldura patriotica la fiestecare tânar universitar român sa-si tina de o sfânta datornita de a se înscrie în listele sportive care se afla la Secretariatul Universitatii".

La scurt timp, ziarul "Patria" publica un articol în care studentii "ce au jucat deja fotbal la vreo echipa, sau cei care doresc sa joace de acum înainte sunt invitati sa se prezinte în sala Prefecturii pentru a lua parte la înfiintarea Clubului sportiv ". Prima consfatuire, la care au venit peste 100 de fotbalisti, a fost urmata de câteva întâlniri la arena din parcul orasului, la caminul studentesc "Avram Iancu" si în saloanele Automobil Clubului.

Un component al primei echipe "U", mijlocasul Brutus Ratiu, si-a notat câteva amintiri: "Dupa formarea comitetului s-a luat si hotarârea cea mare: saptamâna urmatoare pe teren, al primul antrenament. Si iar am venit mai multi decât mi-as fi închipuit. Asa s-a nascut U si Victoria, cea care avea sa ne fie rivala ani si ani de zile... Eu am ramas la studenti, pentru ca tocmai ma întorsesem de pe front si ma înscrisesem la Facultatea de Drept".

Primul meci oficial s-a disputat în 16 mai 1920, la Arad, cu Gloria. Cu doua zile înaintea jocului, de la Praga au sosit echipamentele de joc, în culorile alb-negre, si un rând de ghete, aduse de doi studenti, Mihai Tripa (primul portar al lui "U") si Andrei Suciu, potrivit fcucluj.ro. 

Comentarii Facebook