Duminica 28 Februarie

CTP a fost copil de mingi pentru Ion Țiriac. Ce l-a auzit spunând

 

Cristian Tudor Popescu a relatat ce l-a auzit pe Ion Țiriac spunând în perioada în care i-a fost copil de mingi. 

 

Jurnalistul a criticat la Digi24 atitudinea lui George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, dar și a jucătoarelor Sorana Cîrstea și Irina Begu în scandalul generat de Ilie Năstase la Fed Cup. CTP a povestit o întâmplare petrecută în anii când Ilie Năstase și Ion Țiriac erau ”zeii” intangibili ai tenisului românesc. ”E, atât domnul Năstase, cât și domnul Țiriac se cred în acea perioadă. Nu mai e perioada asta. Acum, pentru așa ceva, plătești. S-a mai schimbat lumea”, a spus Cristian Tudor Popescu.

 

Ilie Năstase este un soi de copil al naturii”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24, comentând scandalul de la Fed Cup ale cărui ecouri încă nu s-au stins. ”Ce poți să-i ceri lui Ilie Năstase? A trăit întotdeauna în altă lume. În momentul în care îl pui într-o funcție dintr-asta, în care el nu conștientizează despre ce e vorba....ce să spun? A fost groaznic ce a făcut...Nu avea ce să caute în funcția aia”, este de părere jurnalistul.

 

Însă, dincolo de Ilie, problema este aici a reacțiilor unor personaje. Știți că atât lui Ilie Năstase, cât și lui Ion Țiriac, în anii 70, nu puteai să le spui sub nicio formă că au greșit cu ceva, pentru că în momentul ăla, te-ai dat cu dușmanii, cu străinii, cum să greșească Ilie Năstase?! Indiferent ce ar fi făcut Ilie. Că înjura de rupea la Wimbledon și puteai să-i citești pe buze, la televizor, diverse cuvinte, acolo, în românește, că înjura și în engleză, și în română, fără nicio problemă... De altfel, și Ceaușescu i-a atras atenția, la întoarcerea în țară, domnu', vorbiți mai frumos, că reprezentați România. Dar puteai să-i spui ceva lui Ilie? Ilie a făcut ce-a vrut în anii ăia. Ca și Ion Țiriac, de altfel, de care îmi amintesc că i-a spus unui american, în finala Cupei Davis...un american i-a strigat din tribune, e adevărat, la o minge foarte importantă, „Just in time, old man”, adică „Era și timpul, bătrâne!”...și Țiriac s-a întors către tribune și i-a spus Dacă pierd ghemul ăsta - și vă dați seama cum arată Țiriac când spune asta - te omor!”. Eram lângă el, că eram copilul lui de mingi”, a povestit Cristian Tudor Popescu. „Te omor, nici mai mult, nici mai puțin. Dar nu a luat niciun avertisment, niciun..., nicio problemă”, a arătat CTP.

 

E, atât domnul Năstase, cât și domnul Țiriac se cred în acea perioadă. Nu mai e perioada asta. Acum, pentru așa ceva, plătești. S-a mai schimbat lumea. Or, să văd atitudinea Federației Române de Tenis, domnul George Cosac n-aude, n-a vede, nu știu, n-am văzut, parcă n-ar fi fost în tribuna oficială și nu știe foarte exact ce-a spus Ilie Năstase! Nu știu, nu cunoaștem, așteptăm să primim hârtie scrisă, nu cunosc. Domnul Țiriac la fel: nu știu ce a spus Ilie Năstase. E, acum, că a aflat, ce-o fi zicând? Vă spun eu ce zice: nimic! N-o să zică nimic dl. Țiriac!”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

 

Jurnalistul a mărturisit, pe de altă parte, că l-a durut s-o audă pe Sorana Cîrstea spunând e, suntem națiune mică! „Ați mai auzit asta?” întreabă CTP retoric.  „Și Sediul ITF e la Londra”, dă el un alt exemplu din declarațiile Soranei Cîrstea. „A? Soros? Bruxelles-ul? Ce să facem, așa ne-am obișnuit noi, românii, să fim persecutați. Da? Cred că dânsa e convinsă că au fost plătiți din străinătate manifestanții din piețele României”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

 

Și închei cu gestul altei jucătoare - astea m-au durut cel mai mult, pentru că sunt tinere jucătoare: Irina Begu, la sfârștiul partidei cu Heather Watson, nu se duce să dea mâna cu adversara și nu se duce să dea mâna cu arbitrul, așa cum se întâmplă în tenis prin tradiție, prin fair-play, printr-o lege nescrisă, de când e tenisul tenis. Ei, astea au fost lucruri care m-au întristat aproape mai mult decât măscările lui Ilie”, a mai afirmat Cristian Tudor Popescu.

Comentarii Facebook