Americanii o contestă pe Halep. Cer schimbarea sistemului de punctaj, pentru ca Simona să nu fie lider mondial

 

Faptul că Simona Halep este numărul 1 mondial în tenis este contestat de jurnaliștii din SUA, dar și de antrenori de top.

 

Pe ESPN a apărut un amplu material în care se cere schimbarea sistemului de punctaj.

 

Peter Bodo, semnatarul articolului cu titlul ”Merită Halep să fie numărul 1 sau clasamentul trebuie schimbat?”, susține: ”Mult doritul loc 1 a ajuns în mâinile Simonei Halep, care a câştigat un singur turneu în 2017, Madrid. E un turneu important, dar nu se compară cu Turneul Campioanelor! Halep are un procentaj negativ (5-6) în faţa jucătoarelor din Top 10, a avut cu 13 victorii mai puţin decât Wozniacki şi a pierdut de doua ori în faţa danezei în acest an. Wozniacki a câstigat al cincilea titlu ca importanţă din tenisul feminin, iar în 2017 a ajuns în 10 finale, a avut cele mai multe victorii din sezon (60) şi cele mai multe în faţa jucătoarelor de Top 10 (14). Dar s-a trezit luni dimineaţă clasată pe locul 3... Nu trebuie blamată dacă se simte înşelată!”.

 

Halepeste însă cea mai constantă jucătoare, ceea ce a avantajat-o, dar Peter Bodo spune că acest lucru este o anomalie, conform prosport.ro: ”Nu jucătoarele sunt vinovate pentru locurile pe care le ocupă în clasament, ci sistemul din tenis! Caracterul neobişnuit de competitiv al acestui an ne ajută să explicăm aceste defecte. De când a fost introdus clasamentul computerizat a existat o luptă între cei care susţin constanţa şi oamenii care pretind că trebuie răsplătite în primul rând rezultatele obţinute la evenimentele importante şi contra unor adversare de top. Dar oare se va schimba ceva?”.

 

Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, a declarat: ”Nu ar trebui să fii numărul 1 dacă nu ai câştigat un Grand Slam în acel an. Dacă totuşi se întâmplă asta, e irelevant! După ce am început să lucrez cu Serena în 2012, a câştigat Wimbledon, a luat medalia de aur la Jocurile Olimpice, apoi US Open şi Turneul Campioanelor. La finalul anului era însă pe locul 3!”.

 

Un alt antrenor reputat, Craig Kardon, vine cu o solușie pentru a le ajuta pe jucătoarele care câștigă puncte multe în turneele de top: ”Accentul ar trebui să fie pe turneele de Grand Slam. Că te descurci bine în circuit ar trebui să conteze, dar uitaţi-vă la unele campioane cât de puţin joacă! Ele sunt marile staruri şi sunt dezavantajate. Simplificaţi treaba, oferiţi mai multe puncte la Grand Slam-uri! În plus, oamenii le consideră mai importante”, a spus fostul antrenor al Martinei Navratilova.

 

Singura opinie pro-Halep din articol este cea a fostei mari campioane a tenisului feminin, Martina Navratilova: ”Să fii numărul 1 trebuie să fii mai bună decât toate celelalte. Ca să câştigi un Grand Slam trebuie să fii mai bună decât şapte jucătoare”.

 

Simona Halep este numărul unu mondial după ce a câștigat turneul de la Madrid şi a jucat finalele de la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing.

Comentarii Facebook