Zilele libere din luna mai: Prevederile din Codul muncii se aplică şi bugetarilor, şi celor care lucrează la privat


Codul muncii garantează mai multe zile libere în luna mai, cu ocazia Zilei Muncii și a Sărbătorilor pascale. În cazul neacordării zilelor libere legale, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Prevederile referitoare la zilele libere din luna mai se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat. Angajatorii sunt obligați, conform Codului muncii, să acorde salariaților un număr de patru zile libere în luna mai. 

Respectivele libere sunt aferente zilei de 1 mai (miercuri) și sărbătorilor pascale. Astfel, Ziua Muncii, celebrată în prima zi a lunii mai, va fi liberă.

Urmează suita celor trei zile de sărbătoare religioasă creștin-ortodoxă: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).

Datorită faptului că 1 mai cade într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare pe 3 mai, bugetarii vor beneficia și de ziua de 2 mai ca zi liberă, însă vor trebui să o recupereze ulterior, potrivit avocatnet.ro.

Angajații români care nu vor avea zile libere de Paşte

Deși Codul muncii garantează angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajați sunt obligate să-și desfășoare activitatea şi în zilele nelucrătoare. 

Acest lucru se aplică în special angajaților din unitățile sanitare, cele din domeniul alimentaţiei publice, ordine publică, precum și celor care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității respective.

Conform prevederilor legale, în situația acestei categorii de angajați, perioada respectivă trebuie compensată cu timp liber echivalent, în următoarele 30 de zile. În cazul în care acordarea timpului liber este imposibilă, aceștia au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Comentarii Facebook