Vicepremierul Ungariei, prezent la inaugurarea Universității Sapientia: Limba noastră maternă este genială și trebuie apărată

 

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a participat vineri la inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia.

 

Sarcina noastră primordială faţă de umanitate, este să ne păstrăm şi să dezvoltăm identitatea culturală şi de aceea avem nevoie de universitatea maghiară, de educaţie în limba maghiară şi de supravieţuire. Supravieţuirea naţiunii noastre ţine şi de a avea universităţi din care să iasă academicieni, de un adevărat sistem maghiar, cu oameni care să poată reprezenta interesele comunităţilor noastre în faţa comunităţii internaţionale. O comunitate nu poate supravieţui fără intelectuali de elită, iar acest lucru este imposibil fără educaţie în limba maghiară. Universitatea Sapientia este simbolul supravieţuirii comunităţii maghiare, noi putem supravieţuii dacă toţi îşi îndeplinesc sarcina şi consider că cei de aici şi-au îndeplinit sarcina pentru că au supravieţuit în circumstanţe destul de antagoniste în România. Dacă cineva a făcut ceva pentru supravieţuirea comunităţii maghiare, acel cineva a fost Universitatea Sapientia”, a declarat Semjen.

 

El a spus că statul maghiar trebuie să se asigure de supravieţuirea comunităţii maghiare în lume. 

 

Trebuie să unificăm naţiunea maghiară şi să oferim cetăţenie maghiară tuturor maghiarilor din lume şi trebuie ca ţara mamă să sprijine viaţa ştiinţifică maghiară de pretutindeni. Când statul maghiar asigură funcţionarea Universităţii Sapientia şi oferă noi garanţii pentru dezvoltare, serveşte cauza supravieţuirii naţiunii maghiare. Noi putem supravieţui dacă suntem uniţi şi dacă asigurăm fondul instituţional pentru supravieţuirea acestei comunităţi. În numele Ungariei, al Guvernului ungar vă spun, comunitatea maghiară din Transilvania să fie sigură că va primi sprijin din partea Ungariei şi sperăm ca şi noi să primim sprijin din parea dvs”, a mai afirmat vicepremierul Ungariei.

 

Semjen Zsolt a lăudat poporul maghiar pentru că a dat umanităţii cel mai mare număr de laureaţi Nobel. ”Prin limba maghiară se pot exprima lucruri care în alte limbi nu se pot exprima. Gândirea în limba noastră maternă genială serveşte intereselor ştiinţei”, a conchis Semjen. 

 

Comentarii Facebook