Un preot, fost informatician, cultivă Kiwi în comuna Feleacu. Recolta din acest an a fost de 45 de kg

 

Preotul Sabin Făgăraș cultivă cu succes kiwi în comuna Feleacu, iar în acest an a avut chiar o recoltă foarte bună.

 

Preotul a adus plantele din Italia și a reușit să le aclimatizeze la Cluj. ”Le-am adus din Italia, în urmă cu aproximativ opt ani, sub formă de câteva ramuri. Spre deosebire de viața de vie, planta de kiwi are nevoie de polenizare încrucișată din partea unei plante separate, neroditoare. Așa că am adus o plantă cu flori mascul și trei cu flori femelă. Din patru, doar două au supraviețuit. Eram la niște cunoștințe lângă Milano care aveau o grădină cu tot felul de plante și mi-au sugerat să duc câteva ramuri cu rădăcini și în România. Le-am pus în valiză și venind cu trenul înapoi spre casă a fost destul de ușor. Primul an a fost o problemă pentru că mi-au murit dintre ele, dar care s-au prins au fost roditoare. Le-am pus puțin gunoi și apă, iar stilul de creștere este ca cel al viței de vie”, a povestit preotul Sabin Făgăraș

 

De pe o singură plantă a reușit să adune 45 de kilograme de fructe. ”Le țin în biserică până se înmoaie puțin, să nu fie așa dure și până la Crăciun trebuie consumate”, a mai spus preotul Sabin Făgăraș.

 

Grădina de la Mănăstirea greco-catolică Stavroanastasis are 2 hestare și adăpostește o livadă.

 

Preotul Sabin Făgăraș a fost programator la Centrul de Calcul din Cluj, dar a făcut și teologia clandestin în anii ’70. După 1990, el a plecat la Roma pentru a face studii doctorale.

 

Din 1997 el a revenit la Cluj și slujește la Mănăstirea greco-catolică Stavroanastasis, scrie Transilvania Reporter.

 

Foto: Dan Bodea

Comentarii Facebook