Un grup de părinți din Cluj cere redeschiderea școlilor. Completează AICI memoriul prin care se încearcă schimbarea lucrurilor


Un grup de părinți clujeni solicită redeschiderea școlilor pe motiv că unitățile de învățământ nu sunt focare de COVID-19, după cum arată și datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică Cluj. Formular prelucrare a datelor : Memoriu al părinților către CJSU

Aproape 18.000 de preșcolari din Cluj stau acasă, deși în aproape 2 luni de funcționare, la nivelul municipiului Cluj-napoca, s-au înregistrat 9 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Sars Cov 2 în rândul personalului didactic și auxiliar, spun părinții, în mesajul promovat de cei de la Școala particulară Elf.

Deși instituția prefectului, conform legii, ia decizia suspendării cursurilor școlare față în față în urma consultării cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a analizei DSP cu privire la numărul de focare existente la nivelul unităților de învățământ, ne întrebăm ce consultări au avut loc în condițiile în care s-a hotărât suspendarea cursurilor tuturor unităților de învățământ în următorul context:

La Cluj, în perioada 14 septembrie - 20 octombrie, DSP Cluj a înregistrat următorul număr de îmbolnăviri la nivelul unităților de învățământ:

Situația (numărul) îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV2 în rândul personalului didactic și nedidactic din toate unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, de la începutul anului școlar 2020-2021 si până la aplicarea măsurii de trecere în scenariul 3, respectiv 14 septembrie-20 octombrie: 

numărul de îmbolnăviri din gradinite - 9

numărul de îmbolnăviri din școli ciclul primar - 36

numărul de îmbolnăviri din școli ciclul gimnazial - 36 

numărul de îmbolnăviri din școli- ciclul liceal - 76 

La nivelul unităților de învățământ din Cluj Napoca nu a fost depistat niciun focar de infecție”, spun părinții în mesajul lansat public.

Focarul de infecție este definit ca apariția a minim 3 cazuri de infectare în rândul elevilor sau profesorilor, în mod concomitent.

”Raportat la numărul de preșcolari și elevi înmatriculați în acest moment în unitățile de învățământ din Cluj Napoca, situația devine de-a dreptul ridicolă. În 2017-2018 avem următoarele date: 185597 populatia școlară în Cluj; 17,582 prescolari; 28,724 elevi înmatriculați la nivel primar în Cluj.

Numărul de copii infectați în cadrul unităților de învățământ nu este raportat.

Cu toate că au existat infectări și în rândul elevilor, numărul de infectări rămâne incert. Aceste infectări, la nivelul grădinițelor și școlilor primare, nu au produs consecințe la nivelul unităților de învățământ, triajul epidemiologic și regulamentul de prevenție și menținere a sănătății în unitățile școlare fiind extrem de clar și riguros cu privire la accesul copiilor cu semne de boală în școală și grădiniță.

De asemenea, în funcție de infrastructură, un număr mare de unități de învățământ din Cluj Napoca au solicitat funcționarea în scenariul 2 pe toată perioada în care școlile și grădinițele au fost deschise”, se mai arată în documentul citat.

Părinții menționează că raportarea ratei de infecție de 3 la 1000 la nivelul municipiului Cluj se face la recensământul din anul 2011, respectiv la cifra de 336.425, or din datele care există, știm deja că, în 2019, în județul Cluj erau domiciliați în mediul urban 459.389 de persoane, din totalul de 706.905.

Cu toate acestea, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a precizat că școlile nu se pot deschide pentru că rata de infectare a ajuns la aproape 6 cazuri la mia de locuitori.

Comentarii Facebook