Un clujean ii acuza pe rectorul si prorectorul UMF Targu-Mures de plagiat


Clujeanul Hantz Peter, membru al Comitetului pentru Initiativa Bolyai (CIB), ii acuza pe rectorul si prorectorul stiintific ai Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures de plagiat.

Hantz Pater a cerut Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sa se sesizeze impotriva rectorului Constantin Copotoiu si protectorului Klara Branzaniuc, acuzandu-i ca au copiat pajase intregi din lucrarile unor profesori din Olanda, Franta si Anglia.

"Doresc sa atrag atentia asupra faptului ca doi lideri ai UMF Targu-Mures, rectorul Constantin Copotoiu si prorectorul Klara Branzaniuc, au comis mai multe acte grave de plagiat. Un articol publicat de cei doi in 2011 in revista Acta Medica Marisiensis a fost in intregime copiat din capitolul 4 al tezei de doctorat a lui Wendy Kelder, de la Universitatea din Groningen, Olanda, publicat in 2008. E grav ca s-a copiat si partea de concluzii. De asemenea, un alt articol din aceeasi revista, publicat de Branzaniuc, a fost in mare parte copiat din alte articole scrise in 2006 si 2010 de mai multi autori straini, din Franta si Anglia, articolele originale nefigurand in lista referintelor", a atacat Hantz Peter in conferinta on-line.

Clujeanul a afirmat ca, dupa cele intamplate, cei doi nu mai pot ramane in fruntea UMF Targu Mures, aducand in sprijinul afirmatiilor sale declaratiile profesorilor Wiggers, Kelder si Hayan, din lucrarile carora s-ar fi "inspirat" rectorul Constantin Copotoiu si protectorul Klara Branzaniuc.

"Cei doi sunt responsabili pentru calitatea articolelor publicate sub indrumarea lor. Eu sunt cercetator stiintific si cred ca, dupa cele intamplate, persoanele in cauza nu mai pot ramane lideri ai unei universitati din UE. Solicit ARACIS sa ia masuri cat mai urgente care ar putea avea ca rezultat demisia rectorului si prorectorului UMF Targu-Mures despre care am aratat ca au plagiat", a completat Hantz Peter.

Hantz Peter a fost vicepresedinte al CIB si a fost implicat in 2007 in scandalul placutelor bilingve de la Universitatea Babes-Bolyai, fiind dat afara din functia de lector universitar de la Facultatea de Fizica.

Comitetul pentru Initiativa Bolyai au a militat pentru scindarea UBB si reinfiintarea Universitatii "Bolyai".

Comentarii Facebook