Un autobuz cu hidrogen va fi testat la Cluj-Napoca: „Călătoriile vor fi gratuite în timpul turneului”


Un autobuz cu hidrogen este testat la Cluj-Napoca, în cadrul unui turneu de promovare a acestor vehicule. Prima călătorie va avea loc joi, 9 mai, de la ora 9.00, iar plecarea va avea loc din fața hotelului Radisson Blu. Autobuzul alimentat cu hidrogen va fi testat până vineri, cu pasageri, pe liniile de transport în comun din Cluj-Napoca.

Călătoriile cu autobuzul alimentat cu hidrogen vor fi gratuite pe tot parcursul turneului de promovare, anunță administrația locală.

Clujul găzduiește acest turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate din fonduri europene. Cluj-Napoca va fi urmat anul acesta de alte opt orașe din Grecia, Bosnia Herțegovina și Bulgaria.

„Călătoriile vor fi gratuite pe tot parcursul turneului de promovare, iar pasagerii vor avea oportunitatea de a avea o experienţă reală cu acest mijloc de transport. Evenimentul din Cluj-Napoca este parte a programelor europene JIVE, de promovare a noii tehnologii în Europa Centrală şi de Est, evenimente începute în noiembrie 2022. În urma rezultatelor pozitive ale primelor două turnee de promovare - unul organizat în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 în Slovenia, Croaţia, Cehia, Slovacia şi Ungaria şi al doilea organizat în perioada septembrie - octombrie 2023 în Polonia, Lituania, Letonia, Estonia - acest al treilea turneu îşi propune să ofere oportunitatea de a prezenta la Cluj-Napoca tehnologia bazată pe hidrogen şi de a permite cetăţenilor şi celor interesaţi să o experimenteze”, transmite, miercuri, într-un comunicat de presă, Primăria Cluj-Napoca.

Cum funcționează un autobuz pe bază de hidrogen

Autobuzele propulsate de pile de combustie pe hidrogen sunt vehicule care funcționează pe baza unui motor electric care este alimentat de celulele de combustibil pe bază de hidrogen, ceea ce le face un mijloc de transport cu zero emisii.

Hidrogenul poate fi stocat în rezervoare comprimate, care sunt amplasate, de obicei, pe plafonul autobuzului pentru a nu compromite confortul pasagerilor.

Hidrogenul care alimentează autobuzul poate fi verde, care este tipul de hidrogen sustenabil, obținut prin electroliza apei, sau poate fi hidrogen albastru sau gri, obținut de la sursele de combustibili fosili.

Chiar dacă autobuzul funcționează pe baza hidrogenului albastru sau gri, el tot este un mijloc de transport mai sustenabil decât autobuzele diesel, însă viitorul ideal al acestui tip de autobuz implică faptul că hidrogenul verde va fi principala sursă de alimentare pentru un mediu înconjurător mai curat.

Comentarii Facebook