UBB continuă cursurile hibrid. Cum își va reorganiza al doilea semestru cea mai mare universitate din țară


Consiliul de Administrație al Universității Babeș-Bolyai a decis reorganizarea semestrului al II-lea al anului universitar 2021-2022 în condițiile ridicării stării de alertă. Potrivit primelor informații, studenții vor continua cursurile online, însă toate examenele vor fi susținute în format fizic.

Pe de o parte, avem experiența foarte bună cu învățământul la distanță/frecvență redusă la UBB (ca multe alte mari universități ale lumii) și cu derularea online a unor activități academice (mai ales în zone non-vocaționale/non-tehnice/non-experimentale, examinări în cadrul doctoratului etc.), în condițiile unei noi pedagogii universitare elaborată de UBB și ale recomandărilor Comisiei Europene de a analiza posibilitatea și rolul învățământului hibrid în învățământul superior. Pe de altă parte, avem dorința autorităților naționale de a reveni rapid la formatul clasic, de dinainte de pandemie. 

Cu toate că înțelegem și apreciem dorința autorităților de a trece dincolo de constrângerile stării de alertă, nu recomandăm trecerea intempestivă care poate bulversa academic și administrativ semestrul aflat în derulare (inclusiv ajutorarea refugiaților în spațiile/cu resursele universităților), mai ales în cazul universităților mari, care au zeci de mii de studenți, și/sau ignorarea dezvoltărilor tehnice și de pedagogie universitară  realizate în ultimii doi ani. 

Din punctul nostru de vedere, rațional ar fi fost să continuăm în învățământul superior activitățile așa cum au fost începute în semestrul al II-lea – oricum, cele mai multe programe se desfășoară deja în format hibrid –, reluând, ca trecere graduală, examenele de la sfârșitul semestrului în format clasic și, apoi, începând cu noul an universitar, să avem activitățile academice doar în format clasic (acreditat), augmentat de elemente hibride acolo unde ne-ar permite reglementările convenite în baza unei analize/dezbateri naționale solicitate de strategia Comisiei Europene pentru universități.

UBB este o instituție care țintește standardele internaționale, dar, în același timp, care trebuie să respecte strict reglementările naționale, autonomia proprie putându-se manifesta fără a ieși din cadrul reglementărilor naționale. 

Prin propunerea făcută am încercat să îmbinăm cât mai bine toate aceste constrângeri, deși sinteza dintre teză și antiteză este dificilă în acest caz. Soluția Consiliului de Administrație al UBB va fi discutată luni (14 martie 2022) în cadrul ședinței Senatului UBB, unde, dincolo de discuția legată de aprobare, ținând cont și de prezența în număr mare a studenților, am solicitat să avem și o dezbatere mai generală pe principii, care poate ne ajută să facem împreună sinteze și mai bune”, se arată în comunicatul UBB. 

Hotărârea Consiliului de Administrație poate fi consultată mai jos:

comunicat_page-0001.jpgcomunicat_page-0002.jpg

Comentarii Facebook