Când trecem la ora de vară în 2022. Noaptea în care vom dormi mai puțin


La sfârșitul lunii martie, România va trece la ora de vară, ceasurile vor fi date înainte, iar nopțile vor deveni mai scurte. Conform opiniei specialiștilor, din cauza modificării orei, oamenii s-ar putea confrunta cu probleme de adaptare, cel puțin pentru o perioadă de timp. 

Este firesc odată cu schimbarea orei să ne simțim mai obosiți sau chiar să avem parte de insomnii. Lucrurile vor reveni la normal, după o perioadă de acomodare care, pentru unii poate fi mai lungă, în vreme ce pentru alții poate fi mai scurtă.

România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie a acestui an.  Se va întâmpla în dimineața zilei de 27 martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar programul de somn va fi mai scurt. Ziua va fi mai lungă, iar întunericul va cădea la o oră mai târziu, în ziua respectivă.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism, notează Mediafax.

Medicii sugerează că amenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. 

Comentarii Facebook