Tudor TORGE - clujeanul cu premiul I la cel mai longeviv festival de chitară clasică din Europa


Clujeanul Tudor Torge a câștigat premiul I la cel mai longeviv festival de chitară clasică din Europa, Festivalul Internaţional de Chitară Clasică, desfășurat în perioada 8-13 iulie la Sinaia.

În perioada 8-13 iulie 2019 a avut loc la Sinaia cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului de Chitară Clasică „Sinaia International Guitar Festival", eveniment cu o traditie de 36 de ani, fiind cel mai longeviv festival de chitară clasică din Europa.

Un clujean de 13 ani a încântat juriul și a obținut locul I, la categoria C, 14-17 ani. Numele acestui elev al Școlii Gimnaziale de Muzică Augustin Bena este Tudor TORGE. El este pregătit de către domnișoara prof. Viorela FILIMON.

Organizatorul din ultimii 23 de ani al acestui celebru și deosebit eveniment artistic este profesorul (de la Colegiul Național de Muzică George Enescu București) Liviu GEORGESCU, primul câștigător al festivalului (în 1983). „Sinaia International Guitar Festival" are o istorie de 36 de ani, fiind înființat de maestrul Ilarion IONESCU GALAȚI.

Scopul acestui festival este acela de a oferi tinerilor chitariști posibilitatea de a beneficia de cursuri de măiestrie susținute de maeștri internaționali ai momentului. Serile dau șansa celor prezenți să își îmbogățescă experiențele cu audiția unor valoroase concerte susținute de nume mari ale chitarei clasice.

Festivalul a cuprins două secțiuni: concursul dedicat tinerilor chitariști având 3 categorii de vârstă (categoria A 7-10 ani, categoria B 10-13 ani și categoria C 14-17 ani) și concursul „Master”- fără limită de vârstă.

Tudor TORGE a primit premiul I la categoria C 14-17 ani. Este de mentionat faptul ca Tudor a câstigat premiul I, la acest festival, la categoria A în anul 2016 și  premiul I, la categoria B în anul 2017.

Gazda acestui festival a fost, ca de obicei, Centrul Cultural Carmen Silva Sinaia. 

diploma Sinaia.jpg

Comentarii Facebook