Trei tineri clujeni care au fumat plante etnobotanice au ajuns la Urgenta


Trei tineri care au fumat tigari din plante etnobotanice au ajuns azi-noapte la Unitatea de Primire a Urgentelor Cluj (UPU). Cei trei le-au spus medicilor ca s-au drogat si au primit ingrijiri medicale.

"Unul dintre ei era atat de euforic incat asculta la casti muzica, desi nu avea un aparat la el. I-am preluat si ingrijit, le-am facut perfuzii si le-am dat ceva medicamente. I-am tinut sunt supraveghere circa o ora si le-am dat drumul", a spus unul dintre medicii de la UPU 1.

Unitatea de Primire a Urgentelor Cluj nu este dotata cu un kit pentru depistarea consumatorilor de plante etnobotanice, asa ca desi aceste droguri au fost scoase in afara legii consumul nu poate fi controlat. "Se pare ca isi cumpara de undeva plantele etnobotanice pentru ca avem astfel de cazuri de cateva ori pe saptamana. Ori le au pe stoc de ceva vreme si le consuma acum, ori sunt vandute in camine. Din cate se pare cei trei tineri erau studenti", a spus acelasi medic.

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului, nr. 6 din 2010, magazinel de vise au fost scoase in afara legii. Actul normativ stipuleaza ca "proprietarul, posesorul si detinatorul cu orice titlu al plantelor si substantelor (...) are obligatia sa distruga pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele si substantele pe care le detine".

In plus, se interzice "cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul plantelor si substanelor prevazute de ordonanta de urgenta".

Politistii clujeni au facut mai multe descinderi la aceste magazine si au confiscat plante etnobotanice si substante in valoare de aproape 15.000 de lei.

 

Purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, Gina Pop, a declarat ca toate magazinele de vise din Cluj au fost inchise si ca exista un acord intre Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii prin care "toate cazurile care apar la urgenta sunt raportate la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, iar ofiterii specializati analizeaza cazurile".

Comentarii Facebook