Traseul mocanitei de la Turda la Vidolm va intra in patrimoniul national


Traseul mocanitei de la Turda la Vidolm va intra in patrimoniul national, anunta Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Cluj.

Prin aceasta masura se incearca salvarea acestui obiectiv, care se distruge incet in fiecare an.

DJCPN Cluj "a demarat procedura de clasare a traseului de cale ferata ingusta (mocanita) de la Turda la Vidolm, pentru a deveni monument istoric si a deveni parte a patrimoniul national. Aceasta masura a fost luata ca urmare a numeroaselor probleme aparute in ultima vreme la acest traseu, cum ar fi disparitie de sina de cale ferata sau distrugerea acesteia sau a terasamentului de cale ferata", a declarat directorul executiv al Directiei, Leonard Horvath.

Pe teritoriul administrative al judetului Alba, mai exact de la Vidolm la Abrud, aceasta linie ingusta de cale ferata este monument istoric, fiind trecuta in patrimonial national. Astfel prin acesta procedura intreg tronsonul Turda - Abrud va deveni parte a patrimoniului national.

Procedura de clasare a obiectivului prevede anuntarea proprietarului, iar timp de 12 luni acesta indeplineste statutul de monument istoric. "Orice interventie asupra monumentului istoric, indiferent de natura sa, se efectueaza numai pe baza si cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Desfiintarea, distrugerea partiala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise si se sanctioneaza conform legii", a explicat Leonard Horvath.

Prin procedura de clasare se confera regim de monument istoric unui bun imobil, iar aceasta nu trebuie sa dureze mai mult de 12 luni de la comunicarea propietarului.

Comentarii Facebook