Tise se viseaza "Guvernatorul" judetului Cluj. Seful Consiliului Judetean propune reducerea numarului de comune de la 75 la 13


Un proiect supus dezbaterii publice de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, propune reducerea numarului de comune de la 75 la 13. Cluj-Napoca ar urma sa preia comunele Floresti, Gilau, Apahida, Feleacu si Chinteni.

Comansarea comunelor ar urma sa se faca fie prin "absorbirea" lor de catre marile orase, fie prin unirea lor in comunitati care sa aiba intre 5.000 si 10.000 de locuitori.

Alin Tise a declarat ca marea problema a administratiilor locale din judetul Cluj este ca nu se pot sustine din punct de vedere financiar si stau cu mana intinsa la Consiliul Judetean, care le asigura de multe ori banii pentru salarii, intretinere si alte cheltuieli.

Propunerea a fost supusa dezbaterii publice si mai multi primari s-au declarat pentru comasare.

"Demersul nostru porneste de la o analiza ampla a realitatilor societatii clujene. Concluzia care se desprinde din aceasta este necesitatea unei reformari a sistemului de organizare administrativ-teritorial, prin comasarea actualelor comune in noi unitati administrativ-teritoriale mai mari, ceea ce ar conduce la cresterea capacitatii administrative, dezvoltarea echilibrata in domeniul infrastructurii de baza, cresterea calitatii serviciilor publice, dar si a bugetelor locale, in acelasi timp avand ca si consecinta scaderea cheltuielilor administrative", a declarat Alin Tise.

Reorganizarea administrativa a comunitatilor locale din Romania ar putea incepe in judetul Cluj, intr-un proiect pilot.

Alin Tise a mai spus ca pentru ca proiectul de comasare sa fie pus in aplicare locuitorii judetului Cluj trebuie chemati la referendum.

Comentarii Facebook