Testele antigen pentru testarea COVID a elevilor nu au ajuns în școli. Câte teste au fost repartizate în țară


Testele antigen pentru elevi și cadrele didactice nu au ajuns încă în toate unitățile de învățământ, deși cursurile celui de-al doilea semestru au fost reluate deja de trei zile.

Testele antigen COVID-19 se află în continuare fie la direcțiile de sănătate publică, fie la spitale. Unii directori de școli au fost chemați să ridice testele în următoarele zile, chiar dacă în respectivele unități de învățământ nu există cabinete medicașe sau personal medical și astfel nu se știe cine va face testarea propriu-zisă, conform Realitatea.

Aproape 1,4 milioane de teste rapide COVID-19, antigen, ar fi trebuit să fie deja distribuite către școli pentru verificarea elevilor și cadrelor didactice. Din acestea, aproape 200.000 sunt pentru școlile, liceele, grădinițele din Capitală.

Decizia a fost luată chiar înainte de reluarea cursurilor cu prezență fizică de Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Stuații de Urgență (DSU). Măsura a fost elaborată pentru triajul epidemiologic din toate unitățile școlare din țară. 

Ministerul Educației anunță că testele rapide COVID-19 au fost alocate de DSU direcțiilor de sănătate publică din țară, dar nu deține o situație a distribuției acestora.

Nici Ministerul Sănătății nu a oferit o centralizare a acestora. Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat marți că 70% din acestea au fost deja livrate în școli, necesarul pentru a acoperi testarea a 25-30% dintre elevi.

Distribuirea a început vineri, sâmbătă și „s-a făcut prin DSP-uri, apoi prin primării sau prin colegii din învățământ. Noi primim actualizări în timp real pentru că am pus la dispoziție un ring online pe care DSP-ul poate să completeze datele solicitate în momentul în care ele sunt active”, a declarat marți Moldovan la un post de televiziune. 

Să pornim cu un necesar inițial care să acopere între 25 și 35% din copiii din școli, urmând ca în funcție de rulaj și consumul acestora să poată fi suplimentate. Vedem pe parcurs cum se va desfășura testarea și vom suplimenta”, a mai spus Andreea Moldovan.

Mai mulți directori de școli au fost anunțați că pot merge la DSP pentru testele rapide antigen COVID-19, în condițiile în care în respectivele unități de învățământ nu sunt cabinete medicale sau personal sanitar specific care să poată face procedura de testare.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a decis, prin Ordin al Comandantului acțiunii, vineri, 5 februarie 2021, repartizarea a peste 1,38 de milioane de teste rapide, antigen, din unități sanitare către direcțiile de sănătate și mai departe către unitățile școlare.

Hotărârea prevede că testele antigen se transferă de spitale, de la Unități de Primiri Urgențe și de la direcțiile de ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică județene și mai departe pentru unitățile școlare.

Este vorba despre 1.387.100 teste antigen rapide.


Comentarii Facebook