Teste de sarcină: Cum funcționează, când să le fac și cum?


Un test de sarcină poate confirma dacă o femeie este însărcinată. Testul poate fi efectuat acasă sau în cabinetul medicului. Un test de sarcină este fiabil în jur de 99%.

Un test de sarcină funcționează prin măsurarea nivelurilor unui hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG). HCG poate fi prezent în sânge și urină la aproximativ 10-14 zile după concepție.

Dacă unei femei îi lipsește o menstruație sau alte semne sugerează că ar putea fi gravidă, este o idee bună să faci teste de sarcină.

O femeie ar trebui să știe cât se poate de devreme dacă este gravidă, deoarece probabil va trebui să-și monitorizeze sănătatea cu mai multă atenție și poate că va trebui să facă unele modificări ale stilului de viață.

Cum funcționează un test de sarcină?

Un test de sarcină este 99% precis pentru a detecta dacă o femeie este gravidă. Un test de sarcină funcționează prin măsurarea cantității de hormon HCG. Nivelurile de HCG cresc în timpul sarcinii. HCG este cunoscut sub numele de hormonul sarcinii, deoarece este produs de celulele care formează placenta și oferă hrană embrionului în creștere. Este eliberat atunci când un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterului. HCG poate fi prezent în sânge și urină la aproximativ 10-14 zile după concepție. Are vârfuri între 8 și 11 săptămâni de gestație.

Cum fac teste de sarcină?

Testele de sarcină implică testarea urinei sau a sângelui. Un test de urină poate fi autoadministrat acasă, dar un profesionist medical trebuie să efectueze un test de sânge.

Testarea urinei acasă

Un test la domiciliu implică plasarea urinei pe o bandă chimică. Rezultatul este gata în aproximativ 1 până la 2 minute, deși diferite mărci de test pot varia în timpii rezultatului.

Femeia va colecta urina într-un recipient și fie va scufunda bățul testului de sarcină în el, fie folosește un picurator pentru a plasa proba pe banda de test.

Alternativ, un băț de sarcină poate fi ținut în fluxul de urină.

Fiecare marcă de testare are propriul mod de a da rezultate, deci este important să citești prospectul pentru a afla cum să înțelegi rezultatele.

În funcție de test, rezultatul poate apărea ca:

  • o schimbare de culoare

  • o modificare a unei linii marcate sau apariția unui simbol, cum ar fi un plus sau un minus

  • un răspuns într-o fereastră de testare, de exemplu, cuvintele „gravidă” sau „neînsărcinată”

Testarea sângelui

Un test de sânge poate fi un mod mai precis și mai detaliat de confirmare a sarcinii. Cu toate acestea, un profesionist din domeniul sănătății va trebui să facă acest lucru.

Există două modalități de a verifica sarcina folosind sânge: un test cantitativ și calitativ pentru HCG. Un test cantitativ de sânge măsoară cantitatea exactă de HCG prezentă în sânge. Un test calitativ detectează dacă HCG este prezent sau nu.

Testarea sângelui are unele avantaje: permite detectarea precoce a sarcinii și poate măsura concentrația de HCG. Cu toate acestea, este mai scump, rezultatele pot dura în timp, iar testul trebuie finalizat într-un cabinet medical.

Când pot face teste de sarcină?

Cel mai devreme pentru efectuarea unor teste de sarcină de urină acasă este la 14 zile după o posibilă concepție, dar așteptarea unei menstruații pierdute va oferi un rezultat mai fiabil.

Unele teste de pe piață pot fi efectuate mai devreme. Acest lucru depinde de cât de sensibile sunt.

Este important să citești prospectul pentru a cunoaște cel mai optim moment și cel mai rapid moment pentru a face testul.

Cel mai bun moment al zilei pentru a face teste de sarcină de urină este dimineața, după trezire.

Acest lucru se datorează faptului că consumul de multe lichide înainte de a face testul poate duce la un fals negativ, chiar dacă femeia este însărcinată.

Ce se întâmplă în continuare?

Folosit corect, cele mai multe teste de sarcină de urină trebuie să fie 99% corecte. Cu toate acestea, utilizarea incorectă poate duce la o citire inexactă.

Un test pozitiv de sarcină la domiciliu înseamnă pur și simplu că HCG este prezent în urină, în timp ce un test negativ poate avea o varietate de semnificații.

Testele negative pot însemna că nu există sarcină sau pot însemna că testul a fost luat prea devreme pentru a detecta HCG sau că nu a fost făcut corect.


Comentarii Facebook