Tabara pentru copiii dependenti de dializa la Hotelul Univers T


Copiii dependenti de dializa din toata tara petrec sfarsitul de an la Cluj-Napoca in tabara "Lumina de acasa", fiind gazduiti in Hotelul Univers T.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Cluj si Asociatia pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, care ingrijeste 35 de copii si tineri cu insuficienta renala cronica, tratati prin hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal, proveniti din judetul Cluj si alte 11 centre de dializa din Romania.

Copiii care vor veni in aceasta tabara isi vor face tratamentul zilnic la Clinica de Hemodializa Fresenius din Cluj-Napoca.

 

Corul studentesc AMiCUS a organizat un maraton al colindelor in saptamana dinaintea Craciunului Cluj

 

Insuficienta renala cronica este o afectiune degenerativa care distruge organismul  progresiv datorita faptului ca, bolnavului afectat de aceasta boala nu ii mai functioneaza rinichii. Hemodializa sau dializa peritoneala sunt metode de compensare a lipsei functiei renale. Pacientul care face hemodializa trebuie sa se deplaseze de trei ori pe saptamana  la un centru de dializa pentru ca, timp de 4 ore,  prin intermediul unor aparate speciale, sa se incerce curatarea sangelui de toxinele acumulate. Acest proces complex are insa multiple efecte secundare: hipertensiune arteriala (datorita faptului ca o treime din cantitatea de sange a organismului se afla pe tot pracursul dializei in afara corpului), afectarea sistemului osos, eliminarea haotica din organism a unor vitamine si proteine vitale, calcifieri, tromboze venoase etc. Rata de supravietuire a pacientilor cu insuficienta renala cronica, copii si tineri, depaseste arareori 7 ani de la momentul diagnosticarii acestei afectiuni.

In cazul pacientilor care au sansa sa efectueze un transplant renal rata de supravietuire se poate imbunatati spectaculos dar, de asemenea, se poate scurta datorita faptului ca tratamentul cu medicamente imunosupresoare (medicamente care “pacalesc" sistemul imunitar sa accepte un corp strain, rinichiul transplantat) are numeroase efecte secundare, dintre care, cel mai important, cresterea riscului unor cancere de 100 de ori! Asociatia Claudia Safta organizeaza tabere de recreere pentru acesti copii si tineri langa centre de dializa din tara, pentru a garanta tratamentul vital pentru cei mai multi dintre acesti bolnavi.

 

Tinerii "de bani gata" din Cluj au strans 5.000 de euro pentru copiii bolnavi si familiile nevoiase VIDEO

Comentarii Facebook