Statul a dat degeaba teste gratuite COVID în farmacii. Farmaciile din Cluj le fac contra-cost: „Testele sunt gratuite, dar testarea costă 60 de lei”


Peste 100 de farmacii din țară au primit teste antigen rapide gratuite pentru COVID-19 de la Ministerul Sănătății. Dintre acestea, 13 se află în Cluj. Dar, cu toate că testele sunt gratuite, unele farmacii percep taxă de testare pe motiv că statul nu decontează timpul farmacistului, echipamentul și riscul infectării.

„Testele sunt gratuite, testarea costă 60 de lei”

Un astfel de caz este în Cluj-Napoca, la farmacia Panaceea Grigorescu de pe strada Donath, unde se percepe o taxă de testare de 60 de lei, chiar dacă testul este gratuit. Un cititor Știri de Cluj a împărtășit discuția cu angajații farmaciei, care îi explicau de ce testarea costă 60 de lei.

-Da, testele sunt gratuite, testarea costă 60 de lei.

-Se poate lua testul acasă? Nu se poate lua testul de acolo și să ne testăm acasă?

-Nu, că nu știți să testați dumneavoastră. De unde știți? Sunteți medic? Aveți pregătire?

-Sunt asistent medical.

-Cum să vă faceți test acasă?

-Nu este din gât?

-Stați puțin. (telefonul a fost preluat de o altă angajată a farmaciei)

-Bună ziua! Se pot cumpăra teste și face acasă, dacă doriți. Este 20 de lei un test. Testele de la DSP nu pot fi eliberate pentru dumneavoastră pentru că ele sunt în cadrul programului de testare din farmacie. Testul este gratuit, dumneavoastră plătiți serviciul de testare, munca noastră, echipamentul nostru, pentru că statul nu decontează aceste lucruri.

-Testul cu 20 de lei este același test ca cel gratuit?

-Nu. Este un alt test, dar este tot nazo-faringian și puteți să vi-l faceți dumneavoastră acasă, doar că nu este considerat test oficial, adică nu puteți declara la DSP dumneavoastră. Puteți să vi-l faceți pentru știința proprie, ca să vedeți dacă sunteți sau nu pozitiv.

Așadar, cu toate că Ministerul Sănătății dorește ca testarea să fie cât mai accesibilă oamenilor, farmaciile consideră că această sarcină în plus trebuie decontată într-un fel sau altul.

De altfel, farmacia Panaceea din Cluj a anunțat încă de la finalul lunii septembrie faptul că serviciul de testare din farmacia lor va fi contra cost.

Ce conține testarea rapidă antigen covid?

Conține un test (pe acesta îl dă Ministerul Sănătății) + un farmacist care trebuie să poarte un echipament de protecție și să facă testarea propriu-zisă + o persoană care petrece timp pentru emiterea buletinului de testare și raportarea lui la DSP.

Nici echipamentul, nici timpul farmaciștilor implicați și nici riscul potențial de infectare nu sunt cuantificate și decontate de Ministerul Sănătății.

Acesta este motivul pentru care, în programul de testare în farmacie, pacientul nu plătește testul propriu-zis ci plătește contravaloarea serviciului de testare.

Sperăm că toți cei interesați să apeleze la noi pentru acest serviciu înțeleg efortul depus de noi, pentru a ușura și a aduce aproape de ei posibilitate testării rapide”, au transmis reprezentanții farmaciei Panaceea Grigorescu pe Facebook.

După lansarea testelor gratuite la farmaciile din țară, unele centre de testare au crescut prețurile testelor antigen cu până la 99 de lei.

Cu toate acestea, Știri de Cluj a găsit centre, unde tarifele sunt chiar mai mici decât la farmacia Panaceea Grigorescu care primește testele gratuit de la DSP Cluj:

AUDIO - Conversația telefonică cu angajații Farmaciei Panaceea Grigorescu:

Comentarii Facebook