Marti 25 Februarie

Sorin Apostu a recunoscut că a luat șpagă de la Carrefour

 

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a recunoscut că în perioada în care a fost director al Primăriei Cluj-Napoca a luat șpagă de la Carrefour România.

 

Sorin Apostu, la data faptelor, în 2007, director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a recunoscut săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și de instigare la spălare de bani în formă continuată. 

 

Sorin Apostu a semnat un acord cu procurorii DNA, prin care și-a recunoscut vina.

 

În cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influența de care se prevala că se bucură asupra funcționarilor din cadrul autorităților de pe raza județului Cluj, care au atribuții pe siguranța alimentelor, să asigure buna funcționare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

 

Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.

 

Obiectul contractului consta în ”servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației, instructaje privind normele de igienă”.

 

În aceste condiții, în perioada septembrie 2007 - martie 2009, prestatorul ”serviciilor” a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate și care reprezintă totodată folosul ilicit obținut de inculpatul Apostu Sorin.

 

În prezența apărătorului ales, inculpatul Apostu Sorin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

 

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Apostu Sorin”. 

 

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostu Sorin, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj. 

 

În 2011, un reprezentant al lanţului de magazine Carrefour România s-a autodenunțat spunând că a dat mita de 10.000 de euro în schimbul unor avize şi autorizaţii de care compania avea nevoie pentru deschiderea unui magazin în Polus Center.

 

Banii au intrat, în tranşe lunare, în contul firmei socrului lui Apostu, Toralex SRL, firmă al cărei jurist a fost Monica Apostu.

 

Apostu ar fi luat banii pentru ca cei de la Carrefour România să scape de controalele venite din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj. După 5 ani, DNA Cluj a finalizat și acest dosar.

 

Între timp, Sorin Apostu a fost condamnat la patru ani și șase luni pentru alte fapte de corupție și a executat pedeapsa primită, petrecând după gratii 3 ani.

Comentarii Facebook