SOC in "JAF la Banca Transilvania"! Un suspect e nevinovat, altul ia 17 ani. Politia si procuratura s-au facut de ras


Judecatorii de la Tribunalul Cluj au dat o prima sentinta in cazul "Jaf la Banca Transilvania", care a uimit pe toata lumea. Din cei doi suspecti, unul e nevinovat, iar al doilea, Dan Andrei Hosu, a fost condamnat la 17 ani. 

Decizia instantei a ravasit familia Hosu. Tatal lui Dan Andrei Hosu, cunoscut cu afectiuni cardiace, a inceput sa se simta rau. Cei doi tineri si-au petrecut ziua impreuna, foarte afectati de cele intamplate.

Vlad Hosu este avocatul celor doi tineri, dar este inrudit cu Dan Andrei Hosu. "Nu pot comenta inca sentinta, pentru ca vreau sa ma intalnesc si cu ceilalti avocati. Singurul lucru pe care pot sa vi-l spun ca in ceea ce-l priveste pe Baciu suntem foarte bucurosi de solutie, pentru ca e corecta. In ceea ce-l priveste pe Hosu nu e corecta. Sunt ravasiti! Nici macar Baciu nu este intr-o stare foarte buna. Ma asteptam la o sentinta unitara pentru ambii", a spus acesta.

Un alt avocat al celor doi, Tiberiu Ban, este la fel de bulversat de aceasta decizie.  "Ei nu s-au despartit deloc in dupa-amiaza aceea. Au mers la RAR si erau plecati din Cluj. Sunt si localizati. Sunt si martori. Nu se poate sa il condamne pe Hosu numai pentru ca se potriveste inaltimea. Era singura solutie la care nu ne asteptam. Nu poate fi unul rupt de altul. Din toata argumentatia asta nu stiu cum va motiva judecatorul decizia", a declarat avocatul Tiberiu Ban.

Sentinta a fost deja atacata cu apel.

Dan Andrei Hosu si Bogdan Baciu au fost retinuti de politisti in ianuarie 2010, fiind considerati principalii suspecti ai jafului comis la sucursala Bancii Transilvania de pe strada Izlazului, din Manastur, in 13 feburarie 2009. 

Cateva zile mai tarziu, cei doi au fost arestati si au ramas dupa gratii un an si jumatate. In 13 martie, Tribunalul Cluj a dat o prima sentinta in acest caz, iar judecatorul a decis sa separe "drumul" celor doi: Andrei Hosu a fost condamnat la 17 ani de inchisoare, fiind gasit vinovat, iar Bogdan Baciu a fost achitat, fiind gasit nevinovat.

Pe parcursul procesului au fost facute mai multe expertize de inaltime, care au demonstrat ca cei doi suspecti nu corespund ca inaltime cu cei doi tineri care apar in imaginile surprinse de camerele de supraveghere in 13 februarie 2009. 

Ultima expertiza efectuata in cazul JAFULUI de la Banca Transilvania arata ca cei doi suspecti sunt mai scunzi, unul chiar cu 20 de cm, decat persoanele care apar in imaginile de pe camera de supraveghere.

"In aceasta expertiza se zice ca cel care a intrat in caserie avea 1.90 inaltime, acesta ar fi Bogdan Baciu, conform procurorilor, dar problema este ca el are numai 1,76 metri inaltime. De asemenea, cel care a stat la usa, Andrei Hosu, are conform expertizei criminalistice 1,73 inaltime, dar el are in realitate 1,71 metri inaltime", a declarat avocata Gianina Cuc, care a studiat expertiza.

"Concluzia este ca cei care au intrat in banca au aceste inaltimi si urmeaza sa punem concluzii pe fond. Nu par a coincide deloc cu cei doi clienti ai nostri. Acelasi lucru l-a spus si experiza ADN facuta in Germania: posibilitatea ca cei carora li s-a prelevat probe sa fi fost in banca in 2009 este inexistenta", a mai spus Cuc.

Filmul Jafului de la BT

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ii arata la inceput pe clientii bancii care derulau diverse tranzactii si, la un moment dat, in banca intra doi tineri mascati, care il imobilizeaza pe paznic cu ajutorul unui pistol cu electrosocuri.

Unul dintre tineri intra in incaperea unde erau tinuti banii si, dupa 66 de secunde, cei doi ies si fug cu suma furata, circa 70 de mii de euro.

Jaful a fost filmat cu mai multe camere de supraveghere.  Pe prima camera se vede intrarea in banca si imobilizarea paznicului, iar pe a doua casieria si poate fi vazuta angajata Bancii Transilvania care incearca sa se baricadeze.

Unul dintre barbatii mascati a ramas la usa si a supravegheat interiorul bancii, iar cel de-al doilea a fortat usa la casierie, a lovit-o pe casierita, si a luat banii. A treia camera a surprins momentul in care atacatorul a luat banii din ghiseele bancii.

Cei doi au reusit sa fuga nestingheriti, iar totul a fost filmat cu a patra camera amplasata in afara bancii.

VEZI VIDEO de la JAFUL de la Banca Transilvania Cluj din 13 februarie 2009

 

Explicatie Foto: Andrei Hosu, dreapta, langa mama lui, Dana Hosu. Bogdan Baciu, partea stanga, langa el sta Vlad Hosu

Comentarii Facebook