Singurul campion olimpic la box din istoria Clujului a devenit antrenor al Lotului naţional de box al Germaniei. CITEŞTE POVESTEA LUI AICI!

 

Singurul campion olimpic la box din istoria Clujului, Valentin Silaghi, a ales o carieră în Germania, unde a devenit antrenor al Lotului naţional de box și a cunoscut succesul.

 

Silaghi a concurat ultima dată pentru România, în 1982, la Campionatul Mondial de box din Germania, de unde nu a mai revenit în țară.

 

Valentin Silaghi a copilărit din satul clujean Blidăreşti, comuna Bobâlna. A urmat cursurile Şcolii Pofesionale Armătura, perioadă în care a şi început activitatea sportiva sub atenta îndrumare a antrenorului Ioan Botezan. ”Ioan Botezam a fost atât antrenor cât şi tată pentru mine”, își amintește campionul olimpic Valentin Silaghi.

 

În 1974-1975, Silaghi a devenit campion naţional la box, iar în 1980 a câștigat medalia olimpică la Jocurile Olimpice de la Moscova, devenind astfel singurul campion olimpic la box din istoria Clujului.

 

După Campionatul Mondial de box din Germania din 1982, unde nu a luat nicio medalie, el refuzat să se mai întorcă în ţară şi s-a stabilit acolo.

 

După ce m-am stabilit în Germania, m-am legitimat la clubul sportiv Bayer Leverkusen. Acolo am fost respectat atât ca om cât şi ca sportiv”, adaugă Silaghi.

 

La încetarea carierei sportive, Silaghi a devenit antrenorul lotului naţional de juniori al germaniei, iar din anul 1990 a devenit antrenorul principal al lotului naţional de box, post pe care îl ocupă și acum.

 

De 3 ani sunt antrenor coordonator al lotului national de box al Germaniei. N-am uitat de unde am plecat şi de aceea vreau să aducem boxul clujean la un alt nivel. Nivelul ridicat pe care l-a avut altădată”, a spus Valentin Silaghi, vineri la Cluj-Napoca.

 

Valentin Silaghi a fost cel care l-a antrenat şi îndrumat pe Mihai Leu spre cariera de boxer. ”Valentin Silaghi m-a ajutat si m-a îndrumat pe drumul cel bun. Când am ajuns în Germania Silaghi mi-a oferit tot spijinul. Am mâncat şi am dormit la el acasă”, ne-a povestit Mihai Leu, campion mondial la box.

 

Fostul boxer clujean s-a întors zilele astea la Cluj pentru a primi Diploma de Excelenţă pentru merite deosebite în sport acordată de catre Consiliul Judeţean Cluj, dar şi pentru sprijinirea galei de box care va avea loc sâmbătă în localitatea Mociu, în memoria fostului antrenor Ioan Botezan.

 

Azi mă simt mai bine primit aici acasă, decât am fost acum 32 de ani cand am luat medalia olimpică”, ne-a mai spus Valentin Silaghi. 

 

El a spus cu emoție în glas că oriunde s-a dus în lumea largă și a povestit că vine din inima Ardealului, județul Cluj, a fost bine primit. ”Am umblat mult prin lume și mi-am dat seama clar de un lucru, ardelenii sunt foarte bine priviți. Este vorba despre seriozitatea asta a noastră. Nu ne-am făcut de baftă niciunde în lume”, a spus Valentin Silaghi. 

 

Valentin Silaghi, singurul campion olimpic la box din ISTORIA Clujului, premiat alături de Mihai Leu - FOTO

 

Reportaj de Ovidiu Bursan

Comentarii Facebook