Șefa Curții de Apel Cluj scoate presa afară din Palatul de Justiție. Dreptul la libera informare este aruncat la gunoi

 

Noua șefă a Curții de Apel Cluj a dat o dispoziție ca presa să nu mai aibă acces în Palatul de Justiție din Cluj în fiecare zi după ora 15.30 și în weekend.

 

Constituția României prevede clar dreptul cetățenilor de a se informa și de a fi informați, dar președintele Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Băldean, pare să treacă peste acest articol. 

 

În aceste condiții, presa nu va putea asista la cauzele sensibile care se judecă după orele 15.30, în fiecare zi, și în weekend. 

 

Un exemplu are loc chiar sâmbătă, 27 februarie, când, de la ora 11.30 a început procesul prin care procurorii DIICOT Sălaj solicită arestarea unui magistrat, a unui polițist, a doi oameni de afaceri, a unui inspector școlar șef și a unei tinere care a fost ajutată la examenul de bacalaureat.

 

Accesul jurnaliștilor a fost interzis de jandarmi.

 

Astfel de cauze vor apărea frecvent. La fiecare arestare făcută de DNA Cluj procesele se amână până seara târziu, iar presa așteaptă pronunțarea instanței și luarea reacțiilor aferente. 

 

La articolul 30, Constituția României vorbește de libertatea presei și stabilește că ”cenzura de orice fel este interzisă”.

 

La articolul 31, Constiție este și mai clar: ”Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal. (3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională”.

 

Comentarii Facebook