Se schimbă ora! În ultimul weekend din octombrie 2023, România va trece la ora de iarnă


România va trece la ora de iarnă  în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasul va fi dat înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Ziua de duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2023.

Procesul de schimbare a orei nu este simultan în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În România, ora se schimbă în ultima duminică a lunii octombrie. În noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile se dau cu o oră în urmă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că dormim cu o oră în plus. 

Schimbarea orei în România se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Scopul acestei schimbări este acela de a folosi cât mai mult posibil lumina solară, însă anumiți experți susțin că „datul ceasului” poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung.

Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea. În februarie 2018, într-o rezoluție votată în Parlamentul European, eurodeputații au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor.

Și asta, deoarece mai multe organizații au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară. Cu toate acestea, numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătăţii noastre.

Comentarii Facebook