Dezvoltatorul de la Carbochim le garantează clujenilor: Toţi copacii sănătoşi de pe malul Someşului şi de pe platforma Carbochim vor fi păstraţi


Experții Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au efectuat un studiu pentru proiectul care se va realiza pe platforma Carbochim, iar acesta a fost discutat în ultima şedinţă a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism.

Concluzia: toți copacii sănătoși de pe malul Someșului și de pe platforma Carbochim vor fi păstrați. 

Raportul este semnat de Conf. Dr. Ing. Vlasin Horia Dan şi a fost realizat în lunile iulie-august 2023. Scopul studiului a fost „de a fundamenta tehnic, științific, ecologic și social decizia privind tipul de intervenție necesar de aplicat asupra arborilor situați în zona limitrofă cu râul Someșul Mic (între podul Porțelanului și podul CFR), cu scopul menținerii unui număr cât mai mare de arbori din zona studiată pentru protejarea și menținerea fondului vegetal arboricol, dar și pentru asigurarea securității oamenilor și bunurilor, în prezent și în viitor, în zona respectivă.” Un studiu similar a fost realizat şi pentru platforma Carbochim.

Au fost analizați 363 de arbori 

Analiza a presupus verificarea în teren a 363 de arbori de pe malul Someşului şi a 156 de pe platforma Carbochim, stabilindu-se gradul de viabilitate și periculozitate şi care dintre aceştia pot fi păstraţi sau extraşi și replantați. Compania IULIUS a anunţat, săptămâna trecută, că noul parc inclus în proiectul mai amplu de reabilitare urbană de la Carbochim presupune și păstrarea unui procent cât mai mare din vegetația existentă în arealul platformei industriale, dar și din cea de pe malul Someșului, conform studiului dendrologic realizat.

Fiecare arbore a fost analizat punctual

În cercetarea semnată de expertul USAMV se menţionează că fiecare arbore a fost analizat punctual, acesta făcând recomandări individuale privind intervențiile necesare. Studiul a fost laborios şi a urmărit parametri specifici, cum ar fi gradul de pierdere sau decolorare a frunzișului, prezența defectelor de formă, structură sau a afecțiunilor cauzate de diverși factori, precum şi poziția acestora în teren. Totodată, reiese că o parte dintre copaci s-au dezvoltat armonios, iar alţii sunt fie înclinaţi şi se pot prăbuşi, au răni la rădăcină sau la trunchi, fie prezintă cioturi care împiedică dezvoltarea altor arbori.

Studiul a fost făcut de experți în silvicultură

Conf. Dr. Ing. Vlasin Horia Dan are o vastă expertiză în domeniul silviculturii şi desfăşoară activităţi ştiinţifice la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice - Staţiunea Cluj-Napoca. Este membru al unor societăţi şi asociaţii profesionale, printre care Societatea Horticultorilor şi Silvicultorilor din Transilvania. 

Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV găzduieşte temporar, pentru aclimatizare, şi cei peste 600 de arbori care vor fi plantaţi în parcul din proiectul de la Carbochim al companiei IULIUS. 

„Este un demers nou și pentru noi, inclusiv la nivel tehnologic. Suntem o platformă de învățare, având zilnic studenți în practică de la diferite specializări, cum sunt horticultura sau peisagistica, iar faptul că au posibilitatea să urmărească și să cunoască acest demers, care implică arbori de dimensiuni foarte mari, dar și un proces tehnologic avansat, reprezintă o oportunitate unică. Nu știu ca lucrări similare de transplantare, de o asemenea anvergură, să mai fi fost realizate în zona noastră. Așadar, acest demers mi se pare unul lăudabil, pentru că, la final, va rezulta un parc «la cheie», unde ne vom putea bucura chiar la momentul înființării de aceste plante deosebite”, a declarat biolog Lukács Lehel, Director al Staţiunii de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.


Comentarii Facebook