Miercuri 8 Decembrie

Sanitas Cluj susține că prin legea salarizării infirmierele câștigă mai bine decât asistentele

 

Sindicaliştii Sanitas Cluj susțin că prin legea salarizării asistentele vor ajunge să câștige mai prost decât infirmierele.

 

În urma analizei proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor am luat act cu maximă îngrijorare constatând că sunt necesare modificări şi completări. Proiectul produce inechităţi, dezechilibre şi discriminări în rândul personalului sanitar. Astfel, conform proiectului, un şef de formaţie muncitori va avea un salariu mai mare decât farmacistul cu studii superioare sau psihologul, se plafonează sporurile la 30%. Nu au fost negocieri, sindicatele au fost invitate la Ministerul Muncii, li s-a înmânat 10 minute proiectul şi gata. Discutând cu membrii de sindicat, dacă atitudinea deputaţilor va fi similară cu cea a senatorilor şi nu se rezolvă aceste inechităţi, Sanitas Cluj va apela la toate formele de protest în sistem care pot ajunge până la greva generală în sănătate dacă situaţia o va impune”, a declarat Ștefan Roman, președintele SANITAS Cuj.

 

Sunt revoltată, îşi bat joc de această profesie de asistent medical, vom ajunge să ne facem toate infirmiere şi îngrijtoare, care vor avea salarii mai mari în secţiile unde sunt sporuri şi vor câştiga mai mult. Riscul este să plece asistentele, ar fi bine să amâne legea, să discute cu sindicatele, ne desconsideră munca şi meseria noastră”, a spus și prim-vicepreşedintele Sanitas Cluj, Maria Bizo.

 

Un asistent medical cu 33 de ani vechime care lucrează la fizioterapie primeşte un salariu net de 1.950 de lei, iar o infirmieră este plătită net cu 2.400 de lei, aceasta din urmă beneficiind de sporuri. Conform noii legi, salariul infirmierelor va fi mai mare decât al asistentelor medicale. De asemenea, un muncitor calificat cu studii gimnaziale va avea un salariu de 3.850 de lei, iar un asistent medical cu şcoală post-liceală, la ultima gradaţie, va avea 3.900 de lei. Şi munca unui muncitor este importantă, dar asistentul medical are alte responsabiltăţi, viaţa bolnavului este în mâna lui”, a mai spus aceasta.

Comentarii Facebook