REVOLUTIA spatiilor verzi la Cluj: Acces liber in Gradina Botanica si Parcul Babes!


Mai multe asociatii din Cluj a declansat o "revolutie a spatiilor verzi" si solicita autoritatilor locale gasirea unor modalitati prin care unele parcuri si spatii verzi sa fie "deschise" publicului larg.

Acestia saluta initiativa Primariei si a USAMV de infiintare a unei paduri - parc in cartierul Zorilor, dar critica lipsa de dezbateri reale.

Demersul are si o serie de revendicari:

1. Initierea unor politici publice de regenerare urbana a cartierelor de locuinte colective, pe baza unei planificari participative integrate (trafic, parcari, spatii verzi, infrastructura, echipamente, dotari publice, activitati economice), cu accent pe calitatea mediului rezidential si in mod special pe calitatea retelei de spatii si dotari publice / comune.

2. Redarea Parcului Feroviarilor (5,5 hectare), al doilea parc clujean ca marime cu acces gratuit dupa Parcul Central, comunitatii locale. in urma consultarilor si negocierilor cu societatea civila, comunitatea locala, clubul de fotbal CFR care gestioneaza parcul pe baza unui contract de asociere cu SNCFR, regionala SNCFR si autoritatile locale, pot fi gasite solutii mai bune de reintegrare a parcului in circuitul urban fata de actualul proiect al clubului de fotbal care propune transformarea parcului intr-o baza sportiva pentru fotbalistii CFR.

3. Initierea de catre Consiliul Local si societatea civila a unor negocieri cu noua conducere a Universitatii Babes-Bolyai pentru ca Parcul Iuliu Hatieganu si Gradina Botanica sa fie deschise gratuit accesului public, urmand bunul exemplu al USAMV si instituind ca doar in anumite portiuni intrarea sa fie conditionata de taxe.

4. Amenajarea arealului din preajma lacurilor din Gheorgheni, in urma unui concurs de proiecte si in urma deliberarilor colective, astfel incat aceste spatii sa nu mai fie zone de tranzit spre mall, ci locuri valoroase in sine, asa cum au existat in trecut ca spatii de socializare si de loisir.

5. Reconfigurarea bazei sportive din zona Paraului Calvaria si din apropierea strazilor Parang si Mehedinti prin mecanisme consultative si consensuale, astfel incat cel mai mare areal de socializare din Manastur sa se bucure de concursul autoritatilor publice printr-o reabilitare temeinica.

6. Deschiderea curtilor scolilor in timpul dupa-amiezilor, weekendurilor si vacantelor si permiterea patrunderii gratuite si generale pe terenurile de sport din incinta acestora. Solutiile de acces si amenajari noi in curtile scolilor sa fie gasite in urma consultarilor cu Inspectoratul scolar Judetean, directiunea scolilor, comitete de parinti si elevi. Potrivit unor calcule realizate alaturi de reprezentanti ai Inspectoratului scolar, cantitatea de spatii de joaca din oras s-ar dubla (cel putin) daca un astfel de sistem simplu de acces s-ar pune practica.

7. Transformarea terenului viran cuprins intre strazile Observatorului, Rapsodiei si Lunii intr-o gradina publica de cartier, prin reglementarea ei ca spatiu verde in PUG si prin amenajarea ei ca spatiu public. Conform PUG aflat in vigoare, terenul are destinatie spatiu verde (V1b). Modificarea acestei destinatii nu isi gaseste justificare in conditiile situatiei precare a spatiilor verzi in general in Cluj si cu precadere in cartierul Zorilor.

8. Realizarea printr-o Hotarare de Consiliu Local a unor cadre consultative si de repartizare bugetara la nivel de cartier. Amintim ca reprezentanti ai Primariei si Consiliului Local au aprobat verbal propunerea Grupului pentru Actiune Sociala (GAS) cu privire la: "Asumarea de principiu de catre primarie ca, in anul 2013, o sesime din bugetul local sa fie distribuit prin mecanisme specifice democratiei participative (ex.: planificare bugetara participativa in cartiere), in urma instituirii unui mecanism de consultare elaborat alaturi de societatea civila, care sa asigure o deliberare cetateneasca larga si informata".

Semnatarii scrisorii sun:
Grupul pentru Actiune Sociala (GAS)
Asociatia Efectul Fluture
Clubul Ecologic Transilvania
Centrul pentru Resurse de Mediu (CIDRM)
Centrul Regional Formatest
ColectivA
European Alternatives Romania
Fundatia ExtraArt
Tinerii Maniosi

Comentarii Facebook