Record clujean pe Aconcagua! Vasile Cipcigan, Ciprian Patrascu si Eugen Olariu au urcat la 6962 de metri Galerie FOTO


Proiectul clujean "Sapte pasi pe acoperisul Lumii" a atins cel mai inalt varf al celor doua Americi.

Vasile Cipcigan, membru al Salvamont Cluj, Ciprian Patrascu, fost broker, alaturi de fotoreporterul clujean Eugen Olariu au reusit sa urce pe cel mai inalt munte al Americii de Sud, Aconcagua (6962m) in doar cinci zile. Perfomanta a fost realizata ca urmare a unei bune aclimatizari, corelata cu o vreme impecabila pentru asceniune.

Dupa tabara de baza (Plaza de Mulas 4300 m) unde au stat doua zile a urmat tabara unu, Canada (5050 m) o noapte, tabara doi, Nido de Cóndores (5570 m) o noapte, apoi tabara trei, Camp Colera (5980 m), de unde s-a pornit atacul spre varf la 6.00 dimineata, ora locala a Argentinei.

Dupa un traseu de aproximativ 10 ore, echipa clujeana a atins varful. La coborare, vantul ce a suflat puternic (140km/h) i-a tinut pe cei trei clujeni blocati o zi jumatate la altitudinea de 5980 metri, totodata rupandu-le acestora doua din cele trei corturi. Desi temperaturile au fost scazute, pana la minus 30 de grade, toti cei trei alpinisti clujeni au scapat fara degeraturi.

Intoarcerea in tara se va face pe 19 februarie, deoarece niciunul dintre membrii expeditiei Aconcagua 2012 nu a estimat o ascensiune atat de rapida, iar biletele de avion nu au putut fi schimbate.

Pentu a se intretine, pana la data intoarcerii acasa, cei trei s-au angajat la o pensiune, unde pentru cazare si masa ajuta la bucatarie, caratul bagajelor clientilor si asigura curatenia spatiului din jurul pensiunii.

 

Foto: Eugen Olariu

Comentarii Facebook