La Cluj, ratele inoata pe Somes printre gunoaie STIREA CITITORULUI- FOTO


Ratele au luat de cativa ani in "stapanire" raul Somes, spre deliciul clujenilor. Din nefericire, frumoasele pasari inoata printre gunoaie.

"Este pacat ca aceste frumoase pasari, care s-au aciuat pe raul Somes pentru ca este mai cald si gasesc mancare, au ajuns sa inoate printre gunoaie . In strainatate, acestea ar fi apreciate asa cum se cuvine si sunt sigur ca ar deveni o atractie turistica", ne-a scris Darius  F., care ne-a trimis si fotografiile.

Ornitologii sustin ca ratele au ajuns sa stea pe toata durata anului la Cluj pentru ca au gasit pe raul Somes un habitat prielnic.


Potrivit precizarilor conf. dr. Ioan Coroiu de la Facultatea de Biologie, Geologie a UBB Cluj, in Romania traiesc cel putin 11 specii de rate, cea mai frecventa fiind Rata mare.


"Rata mare este 'facultativ migratoare', adica pleaca iarna spre sudul Europei doar daca apele ingheata si nu se mai poate hrani. In iernile blinde ramine. Dar, cu totul special, in jurul Clujului aceasta specie este prezenta tot timpul anului. Asta se intampla deoarece peste iarna are loc de hranire si de odihna: lacul de acumulare de la Gilau nu ingheata in totalitate oricat de frig ar fi, din cauza unui sorb prin care este alimentat orasul si care improspateaza tot timpul apa din lac. Cursul Somesului Mic nu ingheata din cauza vitezei apei. Asa ca ratele stau peste zi pe Somes, iar noaptea stau pe lacul de la Gilau", a explicat conf. dr. Ioan Coroiu.

Comentarii Facebook