PS Florentin, episcop și om simplu. Dumnezeu să-l odihnească în pace! - Fotografii care spun totul despre omul Florentin Crihălmeanu


Preasfinția Sa Florentin, episcopul Eparhiei Greco Catolice de Cluj- Gherla, s-a stins din viață marți, 12 ianuarie, după ce a fost diagnosticat cu COVID. Dispariția a lăsat în urmă durere în rândul celor apropiați, dar și al enoriașilor care l-au iubit.

PS Florentin a surprins pe toată lumea prin stilul său simplu și plin de modestie. Clujenii l-au întâlnit pe pârtiile de schi din județ sau în drumeții, unde au făcut fotografii alpturi de el sau au stat de vorbă.

O serie de fotografii publicate de un fost Consilier National la Acţiunea Catolică din România demonstrează exact cele spuse mai sus. 

Dumenzeu să îl odihnească în pace!




S-a născut la Iași din părinții Corneliu Crihălmeanu, greco-catolic originar din Transilvania, și Alice, romano-catolică, fiica filologului ieșean Petru Caraman. Amândoi părinții au fost de profesie ingineri chimiști. Florentin Crihălmeanu a fost botezat în Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului din Iași. Primii trei ani de școală primară i-a urmat la Turda, iar clasa a patra la Iași. Din clasa a cincea și până la obținerea bacalaureatului a fost elev la Liceul Nr. 15 din Cluj.

După examenul de admitere la Institutul Politehnic din Cluj și-a efectuat serviciul militar la Turda în unitatea de tancuri. A urmat apoi cursurile Facultății de Mecanică, secția TCM, devenind în 1984 inginer TCM. A fost repartizat ca inginer la IUT-Bistrița și transferat ulterior la fabrica Tehnofrig din Cluj.

În anul 1986 a început studiile teologice în particular, cu preotul Pantelimon Aștilean, un colaborator dovedit al Securității. În 1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic din Cluj. A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990 în Piața Libertății din Cluj, de către episcopul George Guțiu.

În perioada octombrie 1990-iunie 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana⁠(en) din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) cu calificativul Magna cum laude și, în 16 iunie 1994, licența în Teologie cu calificativul Summa cum laude.

Din 1994 a activat ca profesor la Institutul Teologic Român Unit ”Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Mai apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene.

La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de către papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica Sfântul Petru din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea episcopului George Guțiu în anul 2002.

La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj, în prezența arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

În anul 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma după susținerea tezei Focul Spiritului Sfânt.

Din 2006 a fost președinte al comisiei sinodale liturgice din cadrul Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

Comentarii Facebook