Protestatarii #Rezist vor să dea statul român în judecată



Protestatarii din cadrul mișcării #Rezist sunt hotărâo să dea statul român în judecatp la CEDO, în urma deciziei de luni a Instanței Supreme, potrivit căreia adunările publice trebuie declarate în prealabil la primării limitează dreptul cetăţenilor de a protesta spontan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia de astăzi (luni -n.r.), a limitat dreptul cetăţenilor de a protesta spontan. Judecătorii ICCJ au admis recursul în interesul legii, promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti la solicitarea asociaţiei Evoluţie în instituţie, şi au decis că orice adunare publică trebuie declarată în prealabil la Primărie. Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfăşoară în exteriorul unei instituţii de interes public”, se arată într-un comunicat, transmis, luni de Evoluţia în Instituţie, asociaţie condusă de protestatatrul Cristian Dide, citat de Mediafax.

Potrivit documentului, prin decizia de luni a ICCJ, s-ar da „undă verde” Jandameriei pentru scrierea de amenzi şi pentru intrarea în forţă.

„Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi şi să intervină în forţă în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul paşnic. Astfel, manifestaţiile ce se desfăşoară în urma unei decizii cu puternic impact emoţional, aşa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o ţară precum România, unde există risc de Ordonanţe de Urgenţă, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se mai arată în comunicatul protestatarilor.

Aceştia precizează că vor da în judecată statul român la CEDO, în urma deciziei ICCJ.

„Având în vedere că această hotărâre va afecta financiar foarte mulţi protestari, după publicarea deciziei ICCJ, Asociaţia Evoluţie în Instituţie va da în judecată Statul Român la CEDO”, mai precizează sursa citată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.

Comentarii Facebook