PROGNOZA METEO: S-au terminat ploile. Vine canicula

 

Meteorologii anunță că după o lungă perioadă de ploi, în România urmează o perioadă în care temperaturile vor ajunge și la 34 de grade Celsius.

 

Luni, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, cu maxime termice cuprinse între 28 de grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 34 de grade local în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiază, când pe arii restrânse la munte şi cu totul izolat în rest vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat.

 

Foarte cald va fi şi în capitală. La amiază în jur de 33-34 de grade, vreme de iulie, august. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat.

 

VREMEA LA MUNTE

Şi la munte vreme caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiază când vor fi ploi de scurtă durată pe arii restrânse în Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonei muntane. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului va continua să crească uşor.

 

VREMEA LA MARE

La mare vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiază dar şanse de ploaie reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime in jur de 31 - 32 de grade, mai coborâte în zona deltei până la 29 de grade.Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 19 şi 21 de grade, mai ridicată în zona deltei până la 23 de grade.

 

 

VREMEA PE REGIUNI

Vreme calduroasă la vest de lanţul Carpatic. Mult soare şi 34 de grade la Timişoara, 32 la Oradea şi Satu Mare, 30-31 de grade în centrul ţării la Cluj Napoca, Sibiu şi Brasov si 28 la Miercurea Ciuc.Soare şi foarte cald şi în sud. Maximele, în general între 32 si 34 de grade sunt peste valorile medii multianiale ale perioadei cu 4-5 grade.În Dobrogea, este deasemenea deosebit de cald. La amiază termometrul trece de 30 de grade nu numai in partea continentală dar şi pe litoral: 32 de grade la Tulcea si Constanţa, 33 la Medgidia. Câţiva nori după amiază se pot aduna dar sşansele de ploaie sunt reduse.Moldova nu face excepţie, şi aici este foarte cald dar prin comparaţie cu restul ţării este puţin mai moderat. Maximele în sudul regiunii sunt tot în jur de 32-33 de garde dar mai scad către nord, 30 în Bacău, 28 la Suceava.

 

VREMEA PE DOUĂ ZILE

Mâine vremea se va menţine călduroasă, local caniculară după-amiază în vestul, centrul şi sudul ţării, unde indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic. Maximele vor fi cuprinse între 28 de grade la Suceava şi Piatra Neamt şi 35 de grade la Timisoara şi Giurgiu.În capitală în oraş s-ar putea să înregistrăm prima noapte tropicală, fiindcă temperatura nu va coborâ pâna dimineaţă sub 20 de grade. Maxima zilei, iîn jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.Miercuri vremea va fi în continuare călduroasă în regiunile sud-vestice, unde după-amiază izolat va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24...25 de grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 35...36 de grade în sudul Banatului şi al Olteniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nord, centru şi est, unde pe arii restrânse vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.În Bucureşti în continuare vreme călduroasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară când vor fi condiţii pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat. 19-20 de grade dimineaţa şi o maximă de 30...32 de grade.

 

VREMEA ÎN EUROPA

Temperatura aerului va fi în creştere în regiunile centrale, sudice şi sud-estice ale continentului european. În Ungaria, Slovenia, Croaţia, Serbia şi pe areale mici şi în Germania sunt deja în vigoare atenţionari şi avertizaări cod portocaliu de căldură excesivă. Vor fi 26 de grade în Berlin, 31 la Praga, Vciena si Budapesta, 28 la Kiev si 33-34 la Chişinău şi Atena şi 28 la Roma. În peninsula Iberică se mai răcoreşte, 26 de grade la Madrid cu cer variabil. În nordvest sunt condiţii de instabilitate accentuată 29 de grade maxima la Paris şi 26 la Bruxell, cer mai mult noros la Londra si mai răcoare 18 grade cel mult la amiază.

 

TENDINŢA

Mase de aer cald ce vin dinspre nordul Africii. În consecinţă se instalează şi la noi prima perioAdă din acest sezon cald, excesiv de cald, cu valori caniculare la amiază de 35-36 de grade şi nopţi tropicale cu minime de 20-22 de grade. Dar asta, până pe la mijlocul săptămânii fiindcă de joi căldura se mai domoleşte datorită pătrunderii deă cauză se va răcori mai întâi şi mai mult în Moldova. Fenomenele de instabilitate vor fi rare, pe la munte cel mai probabil, urmând ca spre sfârşitul săptămânii să revină în peisajul meteo al ţării.

Comentarii Facebook