Oncologii clujeni îl contrazic pe profesorul Teofil Lung: Tratamentul cu chimioterapie în cancerul de cap şi gât are rezultate

 

Directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Patriciu Achimaş, a declarat că tratamentul cu chimiotrapie, în cancerul la gât sau cap, are rezultate, contrazicându-l pe chirurgul Teofil Lung.

 

Chirurgul clujean a afirmat că tratamentul cu chimioterapie şi cobaltoterapie nu face decât să agraveze starea pacienților. Patriciu Achimaş l-a contrazis, spunând că există studii solide ”după o anumită metodologie şi cu rigoare ştiinţifică”.

 

Nu vreau să intru în polemică sau să comentez afirmaţiile domnului Teofil Lung. Noi ne facem meseria pe seama dovezilor medicale, care înseamnă studii construite după o anumită metodologie şi cu rigoare ştiinţifică şi care ne spun dacă un tratament merită sau nu merită făcut. Toate tratamentele noastre afectează în mod dramatic calitatea vieţii. Există dovezi privind fiecare localizare şi privind beneficiile fiecărui tip de tratament, inclusiv în cancerele capului şi gâtului. Avem un compartiment specializat pe cancer de cap şi gât unde se face tratament multimodal, cu rezultate”, a declarat Achimaş, conform Mediafax.

 

Chirurgul Teofil Lung, fostul șef al Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj, susține că efectele chimioterapiei pentru pacienții cu cancer la gât sau față sunt dezastuoase ”catastrofale”.

 

Am un mesaj către colegii medici, pentru că fenomenul este, deja, unul cronic, sunt sute de cazuri. Medicii la care se prezintă pacienţii au învăţat în şcoală şi au imprimat în mintea lor de medici ideea că în secolul XXI cancerul se rezolvă cu chimioterapie şi cobaltoterapie. Fac o mică biopsie pacientului şi îl trimit spre aceste terapii. Sunt sute de cazuri care au trecut prin aceste faze şi nu au niciun rezultat. Mesajul meu vine spre aceşti colegi medici, că acest cancer de cap şi gât nu reacţionează nici la chimioterapie, nici la cobaltoterapie, indiferent cât sunt de performante”, a declarat Teofil Lung.

 

Acesta susține că prin iradiere tumorile s-au extins.

 

Să ştie pacienţii că foarte multe forme de cancer noi le putem vindeca în proporţie de sută la sută. Sunt situaţii în care aceste cancere, prin terapie chirurgicală bine dirijată, se vindecă în totalitate, fără chimioterapie sau cobaltoterapie. Îi rog pe colegii mei medici să renunţe la aceste idei de a face terapiile acestea”, a precizat Lung.

 

Citește continuarea AICI.

Comentarii Facebook