Profesorul Constantin Ciuce nu are voie să opereze copii

 

Ministerul Sănătății a precizat că profesorul Constantin Ciuce nu are voie să facă operații pediatrice sau de chirurgie estetică.

 

În consecință, în cazul în care domnul prof. Ciuce Constantin nu deține titlu de specialist în chirurgie pediatrică sau titlu de specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă nu poate desfășura activități medicale în aceste specialități”, precizează Ministerul Sănătății. 

 

Conform Legii 95/2006 ”personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară”, precizează Ministerul Sănătății.

 

Precizările vin după cazul controversat, în luna iulie 2015, când o fetiță a murit în ambulanță, în timp ce aștepta elicopterul pentru a fi dusă la București. 

 

Sara Șendroiu s-a născut pe 1 iulie 2015, la 31 de săptămâni, cu o hernie diafragmatică, o malformație foarte gravă. Conducerea Spitalului a decis mutarea copilului la București, pentru că profesorul Ciuce nu avea competențe pediatrice, cu toate că a mai operat astfel de cazuri. 

 

Sara a murit în ambulanță, înainte de a pleca cu elicopterul spre București. 

 

Profesorul Ciuce a mai operat în trecut copii și nu au fost probleme. Familia micuței Sara s-a înțeles cu chirurgul, înainte de naștere, pentru ca acesta să facă operația, dar conducerea Spitalului s-a opus pentru că Ciuce nu avea voie să opereze copii. 

 

Niciun manager al spitalului nu mi-a interzis să operez copii”, a spus profesorul Constantin Ciuce. Întrebat dacă l-a informat corpul de control al ministrului Sănătății, în luna mai, că nu poate opera copii fără a avea specializare, Ciuce a spus că ”a aflat că am o reclamație că operez copii. M-au întrebat dacă am patalama. Și le-am spus că de o groază de ani fac acest lucru, că nimeni nu mi-a atras atenția că e ilegal, că în țara asta nu sunt singurul care fac acest lucru. În țară sunt spitale unde se întâmplă exact același lucru. Că în străinătate, am rezidenți de-ai mei care sunt medici de adulți și care operează și copii în același spital. Clinica noastră nu este una de adulți, ci este un spital regional de urgență, deci are și secții de copii și de adulți. Revin, cei din corpul de control mi-au spus să obțin hârtii și le-am spus că urăsc treaba asta. Nu poți face asta pentru că dacă stau să termin specializarea pediatrie voi fi la pensie. Ei mi-au spus să obțin hârtii”, a spus Ciuce.

Comentarii Facebook