Sambata 25 Septembrie

Premierul Cîțu, niciun răspuns la 2 luni de când rectorul UBB i-a cerut schimbări legislative


Premierul Florin Cîțu nu a trimis niciun răspuns solicitării oficiale transmise acum 2 luni de rectorul Universității Babeș-Bolyai, printr-o scrisoare deschisă, de a schimba legislația astfel încât relația dintre universități și mediul socio-economic să fie întărită.

Din păcate, trebuie să recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție din partea destinatarului”, a declarat Daniel David, rectorul UBB și președintele Consiliului Rectorilor, pentru Edupedu.ro.

Amintim că Daniel David i-a cerut pe 10 februarie 2021 premierului Florin Cîțu „sprijinul pentru o modificare fundamentală de arhitectură și viziune în legislația relevantă pentru relația dintre universități și mediul socio-economic”.

Premierul ignoră solicitarea rectorului UBB

Într-un limbaj mai simplu: am cerut ca, în condiții legale clare și de control riguros, banii investiți de mediul privat în universități să nu fie tratați ca și cum ar veni de la stat (cu regimul juridic astfel mai birocratizat), ci să poată să fie utilizați flexibil, în funcție de dinamica activităților academice (ex. dacă am nevoie de o substanță mâine, să o pot cumpăra atunci, altfel în cercetare pierd avantaje competitive); în plus, exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală și dezvoltarea de societăți comerciale (ex. spin-off-uri) de către universități ca instituții publice să fie mai clar reglementate, pentru a fi încurajate și valorizate, așa cum se întâmplă în marile universități world-class, și pentru a nu genera suspiciuni sau vulnerabilități în relația „public-privat-economic”, a declarat David.


Comentarii Facebook