Praznicul Adormirii Maicii Domnului: Mitropolitul Clujului conduce luni procesiunea pe jos de la Gherla la Mănăstirea Nicula


Mitropolitul Andrei al Clujului va conduce luni procesiunea tradițională desfășurată pe jos de la Gherla la Mănăstirea Nicula, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Clujului, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiţionalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, care va aminti de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod şi aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea va începe luni, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Aceasta va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, însoţit de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care va face parte şi Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al mănăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, marţi, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură, scrie Mediafax.

Comentarii Facebook