Povestea DRAMATICĂ a părinților care i-au pus în GENUNCHI pe medicii de la IML Cluj. Emisiunea ȘTIRI DE CLUJ LIVE

 

O mamă din Turda se luptă de patru ani să demonstreze că un medic ginecolog i-a dat un medicament ilegal, care i-a nenorocit copilul, provocându-i leziuni neurologice ireversibile.

 

Povestea acesteia o puteti urmari joi, de la ora 19.00 in direct in emisiunea Stiri de Cluj LIVE. Moderatoarea Delia Carbune o va avea ca invitata pe Diana Crisan, mama al carei copil a ramas cu handicap, si pe Emanuel Ungureanu, presedintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta. 




 

Diana Crișan nu a născut prin cezariană, dar ginecologul a scris pe foaia de observaţii: ”Lăuzie după naştere prin secţiune cezariană”.

 

Femeia se luptă de patru ani ca să demonstreze că medicul i-a făcut rău, știind că medicamentul Cytotec este interzis în România. Procurorii, poliţiştii şi medicii legişti nu vor să o ajute, iar cazul bate pasul pe loc. 

 

Diana Crişan a născut în 2008 un băiat. În acel an, în data de 18 februarie, medicul ginecolog Ovidiu Lupşan a chemat-o pe Diana și i-a spus că trebuie să nască pentru că atunci este de gardă. ”În cabinet mi-a administrat un medicament, Cytotec, iar apoi mi-a spus să nu mai spun la nimeni despre asta. Sarcina a decurs perfect normal până atunci, până în acea zi”, a povestit Diana.

 

Medicamentul nu este omologat în România şi Uniunea Europeană, contracțiile fiind atât de puternice încât au condus la lipsa de oxigenare a creierului copilului, apărând leziuni neurologice ireversibile.

 

Poate produce declanşarea unor contracţii puternice ce pot limita oxigenarea fătului, de aceea gravida trebuie să se afle într-un spital pentru cezariana de urgenţă”, scrie pe prospectul acestui medicament, iar la capitolul contraindicaţii, producătorul a trecut: ”În timpul sarcinii, poate da contracţii uterine puternice, cu risc de avort spontan”.

 

Medicamentul i-a fost administrat la ora 8.30, iar femeia a născut la 17.30. ”Copilul s-a născut albastru la faţă, dar doctorul i-a dat nota nouă. Nu aveau nici ecograf şi nici monitor ca sa urmărească ritmul cardiac al copilului”, a mai relatat mama. La Clinica de Ginecologie din Cluj, medicii i-au spus Dianei că lucrurile stau rău: ”Medicii mi-au spus că băieţelul meu a rămas fără oxigen şi că funcţia cerebrală a fost grav afectată”.

 

Diana Crișan și soțul acesteia se luptă de patru ani de zile cu morile de vânt pentru a-și face dreptate în acest caz dramatic, dar toate ușile le sunt închise în nas. 

 

Familia i-a făcut plângere medicului la Poliția Turda, dar cazul a fost plasat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

 

Polițiștii au cerut expertize medico-legale pentru a stabili dacă administrarea medicamentului are legătură cu starea copilului. În 2011, medicul legist Cristian Gherman a jurizat în favoarea medicului Lupşan. ”Ne-a tot pasat că nu are timp. Am fost cu copilaşul de trei ori, dar tot de atâtea ori ne-a expediat și nici nu s-a uitat la el. A dat verdictul nu știu pe ce baze”, a mai spus mama îndurerată.

 

Polițistul care a condus ancheta s-a schimbat în acest caz, iar comisarul şef Trifan Costan a cerut refacerea expertizei, deoarece era ceva ”putred” la mijloc.

 

Cazul a fost reexaminat de trei medici, doctorii Mugur Pop şi Florin Popovici și Marius Vartic, ultimul nesemnând expertiza deoarece a avut o altă părere față de colegii lui. ”Medicamentul Cytotec nu este autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale”, a notat Vartic, în iunie 2012.

 

Diana Crișan a solicitat între timp o expertiză medico-legală independentă, realizată de medicul legist Alin Căpâlnean: ”Considerăm că atitudinea medicului obstretician la naşterea minorului reprezintă culpă medicală din următoarele motive: declanşarea travaliului cu un medicament interzis a se administra la femeile gravide; urmărirea defectuoasă a naşterii cu traumatism obstretical extins şi suferinţă hipoxică severă (afectarea ireversibilă a funcţiei cerebrale - n.n.); neanunţarea medicului de specialitate neonatolog imediat după naştere”, a notat Căpâlneanu.

 

Problema este că anchetatorii au nevoie de o expertiză a IML Cluj, solicitând o completare la cea realizată în iunie 2012 de medicii Mugur Pop şi Florin Popovici și Marius Vartic, dar această completare întârzie să fie realizată deși au trecut, din iunie 2012, opt luni.

 

Sătul de abuzurile medicilor legiști, în 16 ianuarie, la orele prânzului, 3 dintre medicii IML Cluj au fost puşi la punct de către un bărbat din Turda, care s-a săturat că de trei ani medicii nu finalizează o expertiză medico-legală în cazul fiului său cu handicap. Surse din cadrul Instituţiei au declarat pentru Ştiri de Cluj.ro că bărbatul a venit la IML Cluj însoţit de către soţia şi un avocat. 

 

Sătul de minciuni, bărbatul, un sportiv de performanţă, a închis uşa de la biroul directorului Costel Siserman şi a început să facă un scandal.

 

Medici de la IML Cluj puși în genunchi de un părinte disperat, care s-a săturat de MINCIUNI

Comentarii Facebook