Placa memoriala cu numele maghiar al lui Franz Liszt, pe cladirea Muzeului Etnografic din Cluj FOTO

 

O placa memoriala cu numele compozitorului Franz Liszt a fost amplasata pe cladirea Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca, dar numele acestuia apare scris in ungureste: Liszt Ferenc.

 

"In aceasta cladire a concertat in anii 1846 - 1879 Liszt Ferenc" este textul care apare pe placa, text care este reprodus si in maghiara si in engleza.

 

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca nimeni nu le-a cerut avizul pentru a monta aceasta placa si au precizat ca ar fi trebuit un aviz din partea Comisiei Monumentelor Istorice Cluj, institutie care nu a prezentat inca un punct de vedere oficial.

 

Franz Liszt este considerat unul dintre cei mai mari pianisti ai tuturor timpurilor si s-a nascut in localitatea Raiding, care facea parte in Transleithania, parte maghiara a Imperiului Austro-Ungar, format in 1867.

 

Nationalitatea lui a devenit subiect de disputa dupa destramarea imperiului, iar unii au sustinut, si inca o fac, ca Franz Liszt este de etnie germana, iar altii ca ar fi de etnie maghiara. Biografia scrisa de Lina Ramann lamureste putin lucrurile si precizeaza despre parintii lui Liszt ca: "Tatal lui era maghiar, mama austriaca".

Comentarii Facebook