Pierdere grea pentru cultura românească. S-a stins din viaţă profesorul și pictorul clujean Ioan Aurel Mureşan!


Pictorul clujean Ioan Aurel Mureșan, profesor apreciat deopotrivă de colegii și studenții Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a încetat din viață la vârsta de 68 de ani.

Potrivit Bihon.ro, Muri, cum îl alintau prietenii, a fost unul dintre artiștii de marcă ai artei românești contemporane. Creația lui Ioan Aurel Mureșan s-a întins pe o durată de patru decenii. Pictorul a aparţinut generaţiei artiștilor optzeciști care s-au manifestat în cadrul Atelier 35 Oradea, locul de unde a rezultat o artă alternativă la cea oficială, atât ca atitudine cât şi ca limbaj. 

„Cu adâncă tristețe în suflet ne luăm rămas bun de la prof. univ. dr. Ioan Aurel Mureșan, cadru didactic la Departamentul Pictură. Odihnește-te în pace, coleg și prieten, suflet mare, animat mereu de culoare și vitalitate!”, se arată în mesajul publicat de reprezentanții Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

Ioan Aurel Mureșan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca (1975–1981), specializarea pictură, şi şi-a obținut doctoratul în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, unde din anul 1990 a fost invitat ca profesor. De atunci, peste 30 de promoții de studenți şi-au găsit drum în artă beneficiind de cultura și capacitatea sa de a face istoria picturii mereu vie.

A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Oradea. A avut expoziţii personale în Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova, iar în 2002 în Crescent Theatre din Birmingham, Marea Britanie. A participat şi la numeroase expoziţii de grup, atât în ţară cât şi în străinătate în Ungaria, Polonia, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Olanda, Elveţia, Portugalia şi Brazilia.

Prietenii își pot lua rămas bun, luni, 25 martie, de la ora 14.00, la Capela Municipală Oradea.

Comentarii Facebook