Peste 350 de romi de la Pata Rât au protestat la Cluj, împotriva rasismului

 

Peste 350 de romi de la Pata Rât au protestat vineri la Cluj-Napoca, participând la un marș de 15 km împotriva rasismului.

 

Oamenii au pornit de la Pata Rât, la ora 10.00, și s-au oprit pe strada Coastei, de unde au fost evacuați de primarul Sorin Apostu în 2010, de Crăciun. În locul barăcilor demolate, pe strada Coastei s-a construit un campus ortodox. 

 

La Pata Rât, a fost prezent şi Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, care a cerut ca acești romi să primească locuințe adecvate și a spus că un preot ortodox va sluji acolo. 

 

Prin Marşul de solidaritate al romilor, cei care am ajuns cu sau fără voia noastră să locuim în Pata Rât, împreună cu alţi cetăţeni ai oraşului Cluj-Napoca şi cu susţinătorii noştri din România şi alte ţări europene, revendicăm faţă de autorităţile locale, judeţene, naţionale şi europene următoarele: măsuri prin care să se dezvolte fondul locativ public, măsuri prin care să se garanteze accesul persoanelor marginalizate la locuinţe sociale adecvate, interzicerea evacuărilor forţate, măsuri de legalizare a locuirii informale, inclusiv de sprijinire financiară a eforturilor de legalizare a locuinţelor informale, măsuri de protecţie pentru persoanele care lucrează în regim informal în industria deşeurilor şi în alte domenii economice”, se arată în memoriul manifestanţilor.

 

Protestatarii au purtat pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Opriţi sclavia romilor", "Opriţi evacuările forţate" și "Spune NU rasismului".

 

Strada Coastei este în spatele Consiliului Județean Cluj, iar președintele Mihai Seplecan le-a dus protestatarilor apă și a discutat cu ei.

Comentarii Facebook