Percheziții la Mitică Călin, Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adrian. DNA vorbește de mită și spălare de bani

 

Procurorii DNA au coordonat o serie de percheziții la firme și persoane implicate în dosarul Transferoviar și Remarul 16 Februarie. 

 

Este vorba despre omul de afaceri Mitică Călin, patronul celor două firme, care este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adrian, pentru coruperea unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul CFR Călători SA și Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, în favoarea SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA.

 

Grupul ar fi vizat obţinerea atribuirii, de la autorităţile publice contractante SNTFC CFR CĂLĂTORI SA, Societatea Naţională a Sării SALROM SA, CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Salina Ocna Dej şi de la alte structuri ale companiilor şi societăţilor naţionale menţionate, a unor contracte de lucrări şi servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, precizează procurorii DNA.

 

Firmele lui Mitică nu deţineau capacitatea tehnică şi economică de a efectua lucrările şi serviciile contractate.

 

Grupul i-a plătit în repetate rânduri sume de bani lui Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a unor facturi fictive, emise de SC MICDALI SRL. ”Transferarea sumelor, ca mită, a fost efectuată în legătură cu îndatoririle de serviciu ale numitului Mihuţ Georgel, respectiv pentru ca acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale SC TRANSFEROVIAR GRUP SA”, precizează procurorii..

 

Mihuț Georgel ar fi primit în total suma de 66.456,79 lei.

 

Bani mult mai mulți a primit Gavriş Teodor Alexandru prin SC TEVPAG PLAN SRL. 

 

Gavriş Teodor Alexandru este şeful Serviciului Automotoare şi apoi director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA. ”Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA a unor facturi fictive, emise de SC TEVPAG PLAN  SRL. Transferarea sumelor, ca mită, a fost efectuată în legătură cu îndatoririle de serviciu ale numitului Gavriş Teodor Alexandru, respectiv pentru ca acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA”, mai spun procurorii.

 

Gavriș a primit 487.778,30 lei.

 

În concret, la instigarea lui Călin Mitică, Gavriş Teodor Alexandru a participat la atribuirea, în condiţii nelegale, a unor servicii de revizie în valoare maximă de 220.990.260 lei, către SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA, precum şi la derularea raporturilor contractuale, în cazul acestor servicii, în condiţii vădit dezavantajoase pentru SNTFC CFR CĂLĂTORI SA. Gavriş Teodor Alexandru ar mai fi fost de acord și cu recepţionarea unor automotoare, ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.

 

Practic, SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua revizia respectivă, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării raporturilor contractuale, fapt cunoscut de către Gavriş Teodor Alexandru.

 

Acţiunile infracţionale, vizând obţinerea atribuirii contractului şi derularea acestuia în condiţii favorabile intereselor operatorului privat, au avut loc în perioada octombrie 2013 – octombrie 2014.

Comentarii Facebook