Percheziții la Cluj și alte 4 județe pentru a prinde o grupare de hoți. Au furat componente de locomotive de peste 1 milion de euro


Polițiștii de investigații criminale și procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu magistrați și jandarmi francezi, au destructurat o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro prin furturi de componente de la locomotive, pe teritoriul Franței. 

La data de 12 februarie 2020, polițiștii români de investigații criminale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au efectuat o acțiune comună cu autoritățile franceze pentru destructurarea unui grup organizat de criminalitate itinerantă format din cetățeni români care ar fi comis furturi pe teritoriul Franței”, anunță IGPR.

Conform polițiștilor, în urma unei cooperări judiciare și polițienești internaționale, desfășurate din 2019, de procurorii și polițiștii români, cu magistrații și jandarmii francezi, a fost solicitat printr-un ordin european de anchetă sprijinul pentru completarea probatoriului într-un dosar penal instrumentat de Secțiunea de Cercetări Dijon, împreună cu Brigada de Cercetări Autun, respectiv desfășurarea unor activități de urmarire penală pe teritoriul României.

Astfel, au fost efectuate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale și cei ai inspectoratelor de poliție județene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu 16 percheziții domiciliare (4 - CJ, 3 - AR, 7 - OT, 1 – VL și 1 - GR) la membrii grupului infracțional.

Au fost ridicate înscrisuri, 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute.

Totodată, a fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracțional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare franceze, alți 9 fiind deja arestați în Franța, iar 3 plasați sub control judiciar, de asemenea pe teritoriul Franței.

Potrivit IGPR, obiectul dosarului penal intrumentat de autoritățile franceze, cu sprijinul celor române, îl constituie cercetarea a 57 de furturi ce ar fi fost comise de membrii grupului, în perioada februarie - septembrie 2019, în dauna SNCF Franța, cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive

pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone.

La aceste daune, se adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termene relativ lungi.

De asemenea, se desfășoară cercetări și pentru probarea altor furturi din locuințe și societăți comerciale pe teritoriul Franței, precum și spălare a banilor.

 La acțiunea din România, alături de procurorul român, la coordonare a participat și judecatorul de instrucție francez, iar la activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.


Comentarii Facebook