Sambata 8 Mai

Patronii nu pot impune vaccinarea anti-COVID drept condiție de angajare


În condițiile în care vaccinarea împotriva COVID-19 este, în acest moment, opțională și nu poate fi impusă de firme propriilor angajați, nici stabilirea unei condiții legate de vaccinare pentru angajarea unui candidat nu este posibilă, deoarece aceasta ar putea fi considerată discriminatorie. Și nici nu ajută firmele să afle mai multe despre aptitudinile profesionale ale celui care solicită angajarea.

Se consideră a fi discriminare

Spre exemplu, dacă vaccinarea ar fi un criteriu pentru angajare, o persoană care, din motive religioase, medicale sau legate de vârstă, nu se vaccinează, ar putea pierde postul pentru care candidează, în condițiile în care cel ales de firmă în defavoarea acesteia ar avea competențe similare sau chiar inferioare ceea ce s-ar putea traduce ca discriminare a acelei persoane.

„Legislația în vigoare nu prevede vaccinarea drept o condiție ce trebuie luată în considerare la recrutarea candidaților, ci, mai degrabă, subliniază că evaluarea candidaților se realizează cu precădere din punct de vedere profesional”, explică avocații Kinstellar.

Posibile implicații ce pot apărea pentru angajatorii care decid, totuși, impunerea vaccinării candidaților drept condiție de angajare sunt riscul de discriminare, de restricționare a dreptului la muncă și, nu în ultimă instanță, de încălcare a drepturilor omului.

Astfel, prin impunerea unei astfel de condiții la angajare, firmele riscă să încalce atât prevederile constituționale, cât și pe cele ale Codului muncii. Este vorba, mai exact, despre încălcarea dreptului la muncă și a libertății muncii.

În plus, condiționând angajarea unei persoane de vaccinare, se poate pune problema și a unei eventuale încălcări a drepturilor la integritate a persoanei sau la respectarea vieții private.

Un alt risc poate fi dat de ipoteza în care un candidat și-a făcut vaccinul pentru a întruni condițiile de recrutare din cadrul unui angajator și are reacții adverse. În această ipoteză nu este exclus ca acel candidat să solicite prejudicii din partea angajatorului”, relatează avocatnet.ro

Angajatorul nu poate nici măcar să întrebe candidatul dacă s-a vaccinat

Chiar dacă angajatorul nu poate să condiționeze angajarea unui candidat de vaccinarea împotriva COVID-19, poate, totuși, să îl întrebe dacă a făcut-o deja?

Nu, deoarece, așa cum este prevăzut în Codul muncii, „informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale.


Comentarii Facebook