Patriarhul Daniel: Mihai Eminescu a susţinut construirea unei catedrale naţionale

 

Patriarhul Daniel a declarat că Mihai Eminescu, împreună cu Ioan Slavici, a fost printre primii intelectuali români care au lansat şi susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale.

 

Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali români care au lansat şi susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale, ca semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu după Războiul de Independenţă din anii 1877 - 1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol naţional”, a spus Patriarhul Daniel, citând din cartea lui Nicolae Şt. Noica - ”Catedrala Mântuirii Neamului - istoria unui ideal”, apărută în 2011 la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

 

Ataşamentul, respectul şi admiraţia lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a văzut-o mereu prezentă în dezvoltarea culturii şi identităţii naţionale a poporului român, le-a dobândit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau călugăriţe (...). Aşa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele şi cântările bisericeşti, reflectându-le mai târziu în unele din creaţiile sale, în care foloseşte metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca, de pildă, în poezia «Rugăciune»”, a subliniat Patriarhul Daniel, în cuvântarea susţinută la Academia Română de ziua lui .

 

Patriarhul a precizat că Eminescu a numit Biserica Ortodoxă ”maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului” şi ”păstrătoarea elementului latin (...) care a stabilit şi a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise”.

Comentarii Facebook