Joi 9 Februarie

Pașaportul electronic COVID-19. Tot ce trebuie să știi despre pașaportul COVID care urmează să fie implementat în UEPașaportul electronic COVID-19. La nivelul Uniunii Europene este susținută adoptarea unei abordări comune a statelor membre, care să ghideze acțiunea de relaxare sau chiar de eliminare a restricțiilor privind libera circulație.

Având în vedere derularea campaniilor de vaccinare împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, se anticipează o reducere substanțială a prevalenței virusului, prefigurându-se posibilitatea eliminării restricțiilor care au un impact major asupra cetățenilor, dar și asupra economiei.

Pașaportul electronic COVID-19. Adeverința electronică verde

În acest context, în 17 martie, Comisia Europeană a publicat o Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului European privind un cadru pentru eliberarea, verificare și acceptarea adeverințelor interoperabile de vaccinare, de testare și de vindecare în vederea eliminării restricțiilor de liberă circulație.

Comisia consideră că libera circulație a persoanelor care nu prezintă un risc pentru sănătatea publică nu ar trebui să facă obiectul restricțiilor, în cazul acestor persoane restricțiile nefiind necesare pentru realizarea obiectivului urmărit. Două dintre principiile care au stat la baza elaborării acestei propuneri legislative sunt exercitarea drepturilor fundamentale în condiții de nediscriminare deplinp și asigurarea protecției datelor cu caracter personal, aștepte care au fost analizate în prealabil”, se arată într-un comunicat privind Implementarea pașaportului COVID-19.

Pașaport electronic COVID-19. Ce este adeverința electronică verde?

Această adeverință reprezintă o adeverință interoperabilă care va conșine informații referitoare la situația persoanei în legătură cu vaccinarea, testarea și/ sau vindecarea de COVID-19. Aceste adeverințe vor fi eliberate gratuit de statele membre ale Uniunii Europene, fiind redactate atât în limba oficială, precum și în limba engleză. Aceste adeverințe vor putea fi eliberate pentru cetățenii europeni, dar și pentru cetățenii străini cu drept de ședere în statele membre.

Un aspect important ce trebuie punctat este caracterul interoperabil al acestor adeverințe, ceea ce înseamnă că acestea vor putea fi utilizate și recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Codul QR interoperabil care va fi inclus în fiecare adeverință va permite verificare autenticității a valabilității și a integrității adeverinței, care va include și semnătura digitălă a organismului eminent. Aceste elemente vor conduce la împiedicarea fenomenului actual de falsificare a documentelor care atestă, spre exemplu, rezultatul negativ al testului RT-PCR”, afirmă Gabriela Musteață, avocat Iordăchescu & Asociații.

Pașaportul electronic COVID-19. Tipuri de adeverințe și ce informații va cuprinde adeverința electronică verde

Adeverințele nu vor conține toate datele cu caracter personal, rezumându-se doar la cele necesare pentru a facilita dreptul la libera circulație. Astfel, toate adeverințele vor cuprinde informații precum: numele și data nașterii, statul membru eminent, organismul eminent, identificatorul unic al adeverinței, precum date specifice fiecărui tip de adeverință.

Adeverințele electronice verzi vor fi de trei tipuri:

-adeverința de vaccinare;

-adeverința de vindecare;

-adeverința de testare.

Pașaportul electronic COVID-19 - Adeverința de vaccinare

Acest tip de adeverința va confirma faptul că persoana a fost vaccinată cu unul dintre vaccinurile împotriva COVID-19. Pe lâng informațiile de bază, aceasta va mai conține și datele privitoare la tipul vaccinului primit, numele producătorului, numărul de doze și data vaccinării. 

De asemenea, această adeverință va fi eliberată și pentru persoanele care s-au vaccinat înainte de data aplicării regulamentului.

Pașaportul electronic COVID-19 - Adeverința de testare

Acest tip de adeverință atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19, precum și data la care a fost efectuat testul. De asemenea, adeverința va include și tipul de test efectuat, data și ora testării, centrul de testare și rezultatul.

Vor fi recunoscute atât testele NAAT, RT-PCR, cât și testele antigen rapide, iar adeverința va putea fi eliberată automat sau la cerere. Totuși, nu veți putea elibera o adeverință de acest fel în urma efectuării unui autotest la domiciliu.

Pașaportul electronic COVID-19. Adeverința de vindecare

Ultimul tip de adeverință, adeverința de vindecare, va demonstra că persoana s-a vindecat după ce a fost confirmată cu COVID-19, pe baza unui test. Acest tip de adeverința va include, pe lângă informațiile de bază, informații referitoare la data rezultatului pozitiv al testului, eminentul adeverinței, data emiterii și perioada de valabilitate. 

Acest tip de adeverință se va putea elibera doar la cerere, începând cu a unsprezecea zi după primul test pozitiv și va avea o valabilitate de cel mult 180 de zile.

Pașaportul electronic COVID-19. Impactul implementării acestui sistem asupra facilitării liberei circulații

În prezent, mai multe state membre scutesc deja persoanele vaccinate de obligația respectării anumitor restricții privind libera circulație pe teritoriul Uniunii, precum obligația de carantină, autoizolare sau de a prezenta un test RT-PCR negativ. Adeverința verde electronică va contribui la ridicarea restricțiilor în mod coordonat, încă nu va constitui o condiție obligatorie pentru libera circulație, iar deținătorii adeverințelor ar trebui să fie exceptați de la restricțiile privind libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizat. Astfel, acest sistem nu va impune statelor membre să elimine restricțiile privind libera circulație”, precizează Gabriela Musteață.

După implementarea acestui sistem, în cazul în care statele membre ale UE vor continua aplicarea unor restricții de acest fel sau vor refuza intrarea pe teritoriul țării a persoanelor care dețin una dintre aceste adeverințe, va fi necesară notificarea Comisie și a celorlalte state membre înainte de introducerea planificată a respectivelor restricții, furnizând motive pentru care statul decide să continue restricțiile.

Statele vor fi nevoite să accepte adeverințele de vaccinare indiferent de tipul de vaccin, atâta timp cât acel vaccin administrat a primit o autorizație de introducere pe piața UE.

La momentul actual, Uniunea Europeană a autorizat introducerea pe piață a patru vaccinuri, respectiv Cominarty, produs de Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-Astrazeneca și Janssen, produs de Janssen Pharmaceuticals Companies of Johnson & Johnson. În plus, Autoritatea Europeană pentru Medicamente a început procedurile de revizuire continuă a datelor pentru alte trei tipuri de vaccinuri, respectiv CvnCoV, produs de CureVac AG, NVX-CoV2373, produs de Novavax CZ AS, și Sputnik V (Gam-COVID-Vac), produs de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia. 

Pașaportul electronic COVID-19. În ce state va putea fi utilizată adeverința verde?

Fiind vorba de implementarea sistemului printr-un regulament, dispozițiile acestuia vor intra în sistemul juridic al statelor membre UE. În plus, Regulamentul ar urma să fie încorporat în Acordul privind SEE, ceea ce înseamnă că și statele din SEE, respectiv Islanda, Liechtenstein și Norvegia, vor putea să aplice același sistem. Comisia va putea decide să accepte și adeverințele eliberate de Elveția în aceste condiții, pe bază de reciprocitate. 

În ceea ce privește depășirea granițelor europene, Comisia depune eforturi pentru a se asigura că adeverințele sunt 

compatibile cu sistemele din țările terțe, acestea din urmă fiind încurajate să recunoască aceste adeverințe atunci când ridică restricțiile privind călătoriile neesențiale. 

Pașaportul electronic COVID-19. Când va fi implementat sistemul

Inițiativa Comisiei Europene constituie doar prima etapă spre ridicarea restricțiilor de călătorie. Ulterior, această propunere va fi discutată în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, fiind necesară aprobarea acestora. Scopul este de a implementa acest sistem până în lunile de vară ale anului în curs, sens în care este necesară votarea propunerii în cadrul unei proceduri accelerate. În plus, este important ca statele membre să efectueze lucrările tehnice de implementare a acestui sistem. Vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Margaritis Schinas, a anunțat faptul că există motive reale care să susțină ideea implementării acestui sistem până la începutul verii“, încheie Gabriela Musteață.


Comentarii Facebook